Placki z kiełbasą i pomidorami to pyszna i prosta propozycja na obiad, podwieczorek, kolację. To takie mini omleciki z kiełbasą i warzywami. Przygotujesz je z łatwo dostępnych i tanich składników. Zamiast kiełbasy można dać parówki lub szynkę. Do placków pasuje także zielony groszek, kukurydza, kosteczki cukinii, papryki lub pieczarek. Podaję je z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smakują na zimno i ciepło. Jeśli lubisz możesz do ciasta dodać posiekane świeże zioła, np. natkę, koperek, szczypiorek lub udekorować je nimi na talerzu.
Placki z kiełbasą i pomidorami
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 mniejsze jajka
- 1 cebula
- 1,5 szklanki posiekanej kiełbasy/parówek lub kilka plastrów wędliny
- 1 pomidor
- majeranek, lubczyk, ostra papryka, sól, pieprz
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą mąkę z mlekiem i jajkami. Kiełbasę, pomidora i cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję do ciasta, przyprawiam, dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej, smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję od razu gorące, odgrzane w piekarniku lub zimne. Smakują z sosami, np. pomidorowym, pieczarkowym albo z ketchupem.
Możecie udekorować je koperkiem lub szczypiorem.
Smacznego 😉