Na sałatkę grecką ze świeżych warzyw, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta chętnych nie brakuje. Zapach oregano w połączeniu z pomidorami, oliwą i fetą to strzał w dziesiątkę. Polecam Ci mój przepis na idealną sałatkę grecką, którą wykonasz w kilka chwil, przez cały rok.
SKŁADNIKI:
- 2 średnie pomidory – 295 g
- 1 mała czerwona cebula – 90 g
- 5 ogórków gruntowych – 270 g
- 200 fety
- garść czarnych oliwek – 60 g
- 2 płaskie łyżeczki oregano
- 4 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory myję i kroję na ósemki. Cebulę i ogórki obieram. Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w półplasterki, ogórka w większą kostkę. Oliwki siekam na pół. Część sera feta kroję w większą kostkę i dodaję do sałatki, resztę zostawiam do dekoracji na talerzu.
- W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam, dodaję 4 łyżki oliwy. Na talerzu / miseczce układam porcję sałatki, dekoruję plastrem fety, skrapiam jeszcze oliwą i posypuję mielonym oregano.
Smacznego 😉