Gdy przygotowaliście sernik i został Wam twaróg zapraszam po pomysł 😉 Placki z twarogu na sernik, delikatne, lekko słodkie, podane z cukrem pudrem, miodem, dżemem lub czekoladą na gorąco/polewą to idealny pomysł na deser, śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Idealne na ciepło, pyszne! Z dodatkiem mąki pszennej i kukurydzianej (stąd kolor;), bez proszku do pieczenia. Polecam także dodatki, do placuszków można śmiało dodać rodzynki, suszoną żurawinę, większą szczyptę kakao lub pastę z wanilii. Będzie pysznie!
SKŁADNIKI:
- 470 g twarogu na sernik
- 2 duże jajka
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- opcja: płaska łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania: cukier puder, dżem, miód, cukier trzcinowy, polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą kuchenną mokre składniki, dodaję suche i mieszam do połączenia. Na patelni rozgrzewam olej i smażę partiami placki z obu stron. Odsączam na papierowym ręczniku, podaję od razu.
SMACZNEGO 🙂
Fajny pomysł:-)
Wyglądają zachęcająco i smacznie.
Dziękuję 😉
Ciekawe te placki, fajny przepis.
Dziękuję bardzo 🙂