Placki jabłkowe to świetna propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Placuszki z tego przepisu wychodzą cienkie, delikatne w smaku, niezbyt słodkie. Podaję je posypane cukrem pudrem, udekorowane konfiturą, puree z owoców lub miodem, są pyszne także z powidłami czy kleksem jogurtu. Placuszków wychodzi dużo, więc nadmiar z łatwością możecie odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce następnego dnia. Do ciasta pasować będą również inne owoce, np. gruszki, truskawki, banany, śliwki.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 jabłka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcja: szczypta cynamonu
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce za pomocą rózgi kuchennej – najpierw mokre, potem wsypuję mokre.
Umyte i obrane jabłka ścieram na tarce o dużych oczkach.
Do ciasta dodaję starte jabłka. Wszystkie składniki mieszam łyżką.
Ciasto jest rzadkie, takie ma być.
Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nakładam porcje ciasta.
Placuszki jabłkowe smażę z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, odsączam na papierowym ręczniku. Smakują na ciepło jak i na zimno podane z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Zjadłabym:)
Są pyszne 🙂 Polecam i pozdrawiam.
Takie placuszki są pyszne! Dziękuję za przepis i inspiracje na śniadanie.
Dziękuję i polecam 🙂
Bardzo zachęcające zdjęcie:p
Dziękuję:)
Lubię takie sniadania:))
Ja też;) smacznego!
Czy mogę dodać gruszki? Moja córka uwielbia.. Jak tak to ile będzie ok?
Pozdrawiam
Renata
Oczywiście:) dodaj dwie lub trzy, można je drobno posiekać.
Jak znalazł na kolacje
Jasne 😉