Placki z serka wiejskiego

Niezwykle puszyste i smaczne placki z serka wiejskiego z dodatkiem mąki, cukru pudru i jajek. Placki z serka wiejskiego smakują dzieciom. Podasz je na ciepło lub zimno, z rozmaitymi dodatkami i owocami, np. z dżemem, konfiturą, syropem klonowym, miodem, malinami, truskawkami, śliwkami, polewą.. Smakują posypane tradycyjnie cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z serka wiejskiego.

SKŁADNIKI:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 średnie jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 10 g cukru pudru – 2 łyżeczki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

W misce roztrzepuję rózgą dwa całe jajka. Robię to około 1 minuty aż powstanie nieduża piana a jajka zwiększą objętość.

Do masy jajecznej wsypuję większą szczyptę soli, dwie łyżeczki cukru pudru oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszam rózgą. Do masy przesiewam 100 g mąki pszennej, dodaję opakowanie serka wiejskiego, mieszam krótko do połączenia.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Placki możesz smażyć na oleju rzepakowym, maśle klarowanym, oleju z pestek winogron.

Placki nakładam łyżką formując kształt placka.

Placki z serka wiejskiego smażę z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.

Placki podaję z dodatkami owoców, syropu lub tradycyjnie posypane cukrem pudrem.

Smacznego

Placki z serka wiejskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *