Niezwykle puszyste i smaczne placki z serka wiejskiego z dodatkiem mąki, cukru pudru i jajek. Placki z serka wiejskiego smakują dzieciom. Podasz je na ciepło lub zimno, z rozmaitymi dodatkami i owocami, np. z dżemem, konfiturą, syropem klonowym, miodem, malinami, truskawkami, śliwkami, polewą.. Smakują posypane tradycyjnie cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki z serka wiejskiego.
SKŁADNIKI:
- 200 g serka wiejskiego
- 2 średnie jajka
- 100 g mąki pszennej
- 10 g cukru pudru – 2 łyżeczki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W misce roztrzepuję rózgą dwa całe jajka. Robię to około 1 minuty aż powstanie nieduża piana a jajka zwiększą objętość.
Do masy jajecznej wsypuję większą szczyptę soli, dwie łyżeczki cukru pudru oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszam rózgą. Do masy przesiewam 100 g mąki pszennej, dodaję opakowanie serka wiejskiego, mieszam krótko do połączenia.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Placki możesz smażyć na oleju rzepakowym, maśle klarowanym, oleju z pestek winogron.
Placki nakładam łyżką formując kształt placka.
Placki z serka wiejskiego smażę z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.
Placki podaję z dodatkami owoców, syropu lub tradycyjnie posypane cukrem pudrem.
Smacznego
Placki z serka wiejskiego