Racuchy twarogowe z marchewką

Puszyste racuchy marchewkowe z twarogiem i czosnkiem delikatnie przyprawione gałką muszkatołową i kurkumą. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. To pomysł na ciepłe śniadanie, obiad lub kolację. Racuchy marchewkowe podawaj z jogurtem, sosem czosnkowym. Zapraszam po mój sprawdzony i najlepszy przepis na racuchy twarogowe z marchewką.

SKŁADNIKI:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 marchewki – 180 g
  • 2 jajka
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej – 100 g
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • po ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Z marchewki odetnij końce, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Dwa ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.

Do miski włóż 250 g twarogu półtłustego (może być też tłusty), wbij dwa całe jajka, dodaj roztarty czosnek oraz przyprawy:

  • po ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej i kurkumy
  • sól, pieprz

Całość zblenduj na gładką masę (lub utrzyj dokładnie widelcem).

Następnie do masy dodaj tartą marchew, wsyp pięć łyżek mąki pszennej (100 g) oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość wymieszaj.

Porada. Blendowanie masy nie jest konieczne, pamiętaj jednak o tym że wtedy zostaną niewielkie grudki z twarogu.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju do smażenia, np. rzepakowego, z pestek winogron.

Nabieraj masę łyżką, formuj placki.
Placki twarogowe z marchewką smaż z obu stron na złoty kolor. Odsączaj na papierowym ręczniku.

Smakują gorące lub zimne. Możesz je odgrzewać w piekarniku lub na patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Smacznego

Placki twarogowe z marchewką

3 odpowiedzi na “Racuchy twarogowe z marchewką”

  1. Ale ladne:) muszą być smaczne, ciekawie wyglądają. Lubię sos czosnkowy, podam do tych racuchów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *