Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach i chili

Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach i chili podane na maślanym ryżu – idealne niedzielny obiad. To jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego i baaardzo smaczny. Podaję go z ryżem i surówką.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 500 g pieczarek
  • 2 niewielkie cebule
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz, majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • szklanka ryżu
  • olej
  • masło klarowane
  • masło
  • lubczyk
  • vegeta naturalna z suszonych warzyw

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na około 2 cm plastry. Plastry ugniatamy palcami na pożądany placek (mięso jest bardzo miękkie, nie trzeba go tłuc tłuczkiem).

Cebulę i chili kroimy w kosteczkę, pieczarki w piórka, podsmażamy na klarowanym maśle razem z papryczką chili.

W małym garnuszku wlewamy na dno niewielką ilość osolonej wody i wsypujemy ryż. Gotujemy do miękkości dolewając w razie potrzeby wodę. Gdy będzie miękki (wg uznania) dodajemy płaską łyżkę masła.

Na rozgrzanym oleju wraz z masłem klarowanym układamy, uprzednio przyprawione przyprawami, polędwiczki i smażymy na rumiano. Potem zmniejszamy ogień i smażymy / dusimy do uzyskania pożądanej miękkości kilka minut (uwaga! nie należy przeciągnąć polędwiczek, bo zrobią się twarde). Najlepiej spróbować.

Pod koniec duszenia wrzucamy pieczarki z cebulką wraz z  utworzonym sosem, mieszamy. Podajemy na maślanym ryżu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *