Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach i chili podane na maślanym ryżu – idealne niedzielny obiad. To jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego i baaardzo smaczny. Podaję go z ryżem i surówką.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500 g pieczarek
- 2 niewielkie cebule
- 1/2 papryczki chili
- sól, pieprz, majeranek
- papryka słodka i ostra
- szklanka ryżu
- olej
- masło klarowane
- masło
- lubczyk
- vegeta naturalna z suszonych warzyw
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na około 2 cm plastry. Plastry ugniatamy palcami na pożądany placek (mięso jest bardzo miękkie, nie trzeba go tłuc tłuczkiem).
Cebulę i chili kroimy w kosteczkę, pieczarki w piórka, podsmażamy na klarowanym maśle razem z papryczką chili.
W małym garnuszku wlewamy na dno niewielką ilość osolonej wody i wsypujemy ryż. Gotujemy do miękkości dolewając w razie potrzeby wodę. Gdy będzie miękki (wg uznania) dodajemy płaską łyżkę masła.
Na rozgrzanym oleju wraz z masłem klarowanym układamy, uprzednio przyprawione przyprawami, polędwiczki i smażymy na rumiano. Potem zmniejszamy ogień i smażymy / dusimy do uzyskania pożądanej miękkości kilka minut (uwaga! nie należy przeciągnąć polędwiczek, bo zrobią się twarde). Najlepiej spróbować.
Pod koniec duszenia wrzucamy pieczarki z cebulką wraz z utworzonym sosem, mieszamy. Podajemy na maślanym ryżu. Smacznego!