Polecam przepis na pyszne pierogi z farszem z twarogu i siekanego szczypiorku. Wyniosłam ten przepis z domu, pierogi smakują wyśmienicie, ciasto jest delikatne. Domowe pierogi podaję z roztopionym masłem i posiekanym świeżym szczypiorkiem.
SKŁADNIKI:
- Na ciasto:
- 300 g mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- Farsz:
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- 1 żółtko
- garść szczypioru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. Podsypuję na stolnicy / blacie mąką i wałkuję na cienki placek. Wykrawam szklanką kółeczka.
W miseczce mieszam twarożek, żółtko, drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawiam solą i pieprzem. Nakładam farsz, zlepiam. Wrzucam na osolony wrzątek z łyżką oleju, gotuję od momentu wypłynięcia około 3-5 minut.
Smacznego 🙂