Pomidorki i kapary w cieście francuskim na ciągnącym się delikatnie serze w ziołowej oliwie z oliwek.
Wspaniała aromatyczna przekąska! Może być podana na ciepło lub zimno, sama lub maczana w dipach. Wybierzcie sami, tak jak warzywa, które dowolnie można wrzucić na takie ciasto, w zależności od upodobań.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- kilka plasterków żółtego sera
- kolorowe pomidorki koktajlowe
- kapary
- oliwa z oliwek
- suszona natka pietruszki, estragon, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto rozkładamy, kroimy na małe kwadraciki. Na każdym układamy o ciut mniejszy kwadracik żółtego sera, na to pokrojone w talarki pomidorki, gdzieniegdzie kapary. Każdy kwadracik polewamy kilkoma kroplami oliwy, posypujemy przyprawami.
Pieczemy w temp. 200C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez 15 minut.
Gotowe! Smacznego 🙂
pychotka!