Danie kuchni kresowej, a jego nazwa pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki. Kotleciki wyglądem łudząco przypominające mielone składają się głównie z kaszy gryczanej i twarogu.
Smakują podane z surówką, ogórkiem kiszonym/konserwowym i sosem, np. pomidorowym ze świeżą bazylią, grzybowym ze śmietanką i natką lub sosem tatarskim.
Kotlety będą także smakować podane razem z surówką z pora, która nada daniu bardziej wyrazistego charakteru i głębszego smaku.
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej
- 250 g sera białego
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- masło
- panierka: bułka tarta, zamiennie siemię lniane, otręby, mielone orzechy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko i odstawić na bok do wystudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na 1 łyżce masła. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, zmiksować w blenderze lub po prostu bardzo drobno rozbić widelcem, połączyć z wystudzoną kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Następnie wsypać mąkę, jajko, przyprawić, wymieszać.
Formować kotlety, pomogą w tym lekko zwilżone dłonie. Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej panierce) i usmażyć na oleju z obu stron, na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać z sosem i surówką.
Smacznego;)