Klasyczny pomidorowy sos, najczęściej wybierany jako wierzch pizzy. Pomidorowy sos do pizzy zdecydowanie u nas króluje w tej wersji. Mocno pomidorowy, dobrze wyczuwalny na każdym drożdżowym placku. Przygotowany ze świeżych pomidorów (w sezonie, tych mocno czerwonych, dużych i dojrzałych) oraz z pomidorów z puszki – zdecydowanie łatwo i szybko się go przyrządza. Dziś właśnie taki. Pomidorowy sos do pizzy przygotowuję także w innych wersjach: w połączeniu chrzanu i żurawiny oraz pomidorów i kilku łyżeczek pasty paprykowej ajvar, jest inny, urozmaicony, wybornie smakuje z wszelakimi dodatkami na pizzy.
Zdarza się, że sos pomidorowy przyrządzam dzień wcześniej, przechodzi wszystkimi smakami spokojnie czekając w lodówce na swoją kolej.
Pomidorowy sos do pizzy na dużą pizzę ok. 30 cm lub dwie mniejsze – w zależności czy lubicie dużo sosu na pizzy czy mniej.
SKŁADNIKI:
- 400 g pomidorów z puszki krojonych
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku posiekane drobno
- 1 średnia cebula posiekana drobno
- 2 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka, suszone oregano i zioła prowansalskie
- łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Oliwę rozgrzewam na patelni. Podsmażam na niej do zeszklenia posiekaną cebulę i ząbki czosnku.
- Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, koncentrat, cukier oraz resztę przypraw, mieszam delikatnie. Sos zagotowuję, przykrywam i gotuję 20 minut aż zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszam.
- Z gotowego sosu usuwam liście laurowe, powtórnie doprawiam do smaku wg uznania. Studzę, smaruję nim pizzę, nakładam dodatki.
- Sos można przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku do 1 tygodnia.
Polecam także mój sprawdzony przepis na dip pomidorowy oraz cukiniowy sos do pizzy – smacznego 😉