Proste cynamonowe ciasto z suszonymi śliwkami, bez miksera, na jedną keksówkę – idealna propozycja na szybki deser w tygodniu. Ciadto przygotujesz przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Suszone śliwki możesz zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach: 30 x 12 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
SKŁADNIKI:
- 520 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- spora szczypta soli
- łyżka cukru z wanilią
- szklanka jogurtu naturalnego
- szklanka śmietany 12 % lub 18 %
- 120 ml oleju roślinnego
- 100 g suszonych śliwek posiekanych na cztery – mogą być rodzynki lub suszona żurawina
- 3 łyżeczki cynamonu wymieszanego z 80 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
W misce łącze przesiane suche składniki. Suszone śliwki siekam i moczę w dużym kubku ciepłej wody.
W drugiej mieszam trzepaczką mokre składniki: jogurt, śmietanę, wbijam całe jaja, dodaję olej, mieszam. Dodaję suche składniki, mieszam do połączenia ciasta. Na końcu wsypuję wymoczone śliwki.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam 1/3 ciasta i posypuję 1/3 cynamonu wymieszanego z cukrem. Przykrywam kolejną porcją ciasta, wyrównuję i posypuję cynamonem z cukrem. Tak postępuję 3 razy, na wierzchu jest cynamon z cukrem. Wbijam ostry nóż i kroję ciasto wzdłuż. Dzięki temu powstaną jeszcze ładniejsze wzory w gotowym cieście.
Ciasto piekę 65 minut w temp. 150 st. C. Ustawiam je na środkową półkę piekarnika, grzaniem góra plus dół z termoobiegiem.
Smacznego.
Inspiracja tutaj.
Uwielbiam cynamon! To coś dla mnie:))
Ale się pięknie prezentuje.
Jest pyszne. Robiłam dwa razy, zniknęło szybko. Zdecydowanie moje smaki! 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Rewelacja, zrobiłam właśnie, coś pysznego! Dodałam powidła śliwkowe zamiast śliwek, ciasto ma więc ciemniejszy kolor ale to nawet idealnie wygląda na cynamon. Zakochałam się w tym cieście!
Super 👍
Dziękuję – bardzo się cieszę 🙂
A w którym momencie dołączamy namoczone śliwki?
Dziękuję za pytanie, uzupełniłam przepis – po wymieszaniu mokrych składników z suchymi, czyli na końcu 🙂
Najlepsze jakie robiłam.
Pozdrawiam:)
Dziękuję 🙂