Chrupiące grzanki obsmażone na maśle podane z gorącym serem i żurawiną posypane dodatkowo tartym parmezanem. No kto nie zje?! 🙂 Nawet koty kręcą się w kuchni za maślanym zapachem unoszącym się w kuchni, zainteresowań nie ma końca 😉 Szaleństwo i błogostan w jednym! Świetna propozycja na śniadanie, kolację, powitanie znajomych.
Generalnie połączenia ciepłych serów, żurawiny i chrupiącego pieczywa to dla mnie strzał w dziesiątkę, nie tylko na ciepłe przekąski, to – po kilku modyfikacjach – wspaniałe propozycje na ciepłe śniadania czy podwieczorki. Ot! Dodać wędliny, żółtego sera, pieczarek, papryki, cebuli, cukinii, rozmaitych dipów czy past i grzanki można witać codziennie na milion sposobów (powiem skromnie:)! My uwielbiamy te kombinacje!:)
SKŁADNIKI:
- 4 skośnie pokrojone kawałki z bagietki, u mnie mini bagietki z makiem
- łyżka masła do obsmażenia
- opakowanie mini gołki zakopiańskiej – 4 sztuki (u mnie Zakopiańskie specjały, Mlekovita)
- 4 łyżeczki żurawiny
- tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozpuszczam masło. Podsmażam grzanki z obu stron na chrupko na ciepłej patelni (uwaga, by masło się nie przypaliło).
Piekarnik nagrzewam do temp. 150 C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu), układam na papierze do pieczenia 4 serki, podpiekam jakieś 10 minut. Mają być ciepłe i mięciutkie.
Grzanki układam na talerzu, kładę kolejno po serku, łyżeczkę żurawiny i posypuję tartym parmezanem. SMACZNEGO!