Proste ciasto z konfiturą jagodową

Proste ciasto – baza, które można dowolnie wzbogacić, nie tylko dżemami, konfiturami, także świeżymi bądź suszonymi owocami, dodać mak, sezam, kakao, tartą marchewkę, przełożyć puszystym kremem czy kajmakiem. Wspaniale smakuje też bez dodatków lub np. z esencją waniliową, migdałową, rumową, skórką pomarańczową, do tego śmietankowa gałka lodów i wyśmienity deser gotowy!

Ciasto z konfiturą jagodową jest szybkie i co ważne – bardzo proste w przygotowaniu. Bez miksera! W kilka chwil!

Składniki: (prostokątna forma: 24×28)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego)
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
  • niecały słoik konfitury jagodowej
  • dodatkowo: papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam).
  4. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać.
  5. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia).
  6. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, posmarować konfiturą, ponownie złożyć. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową, udekorować orzechami, owocami lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *