Dziś domowa ciabatta z dodatkiem ziaren słonecznika. Wspaniały przepis! Delikatny, z chrupiącą skórką, pyszny bochenek do porannego, rodzinnego śniadania. Najlepszy jest lekko ciepły z dodatkiem masła. Polecam prosty i sprawdzony przepis na włoski domowy chlebek. Idealny wypiek!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej o dużej zawartości glutenu + do podsypywania
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki miodu
- 3 łyżki mleka
- opakowanie suszonych drożdży (zamiennie 5 g świeżych drożdży)
- 150 ml letniej wody + 250 ml wody
- 3 łyżki ziaren słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
Połowę drożdży wymieszaj z: 150 ml letniej wody, letnim mlekiem i miodem, wymieszaj, dodaj 150 g mąki pszennej. Wymieszaj dobrze, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 1-3 godziny.
Po tym czasie: resztę drożdży wymieszaj w 250 ml wody z oliwą z oliwek, dodaj do wyrośniętego zaczynu. Wymieszaj dobrze, dodaj resztę mąki oraz sól, wyrabiaj drewnianą łyżką minimum 5 minut. Na końcu wsyp ziarna słonecznika, wymieszaj lekko.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość, zwykle 1 – 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto podziel delikatnie na dwa bochenki (najlepiej wcześniej obtocz ręce w mące, będzie łatwiej formować ciasto), na końcu bochenki obtocz delikatnie w mące, formuj i ułóż na kształt dwóch chlebków. Wstaw do keksówek lub na wysypaną mąką blachę do pieczenia, zostaw na 20 minut bez przykrycia.
Po tym czasie piecz w temp. 220 C przez ok. 30 minut.
Smacznego 😉