Puree z batatów i dyni

Puree ze słodkich ziemniaków oraz dyni z dodatkiem mleka i masła, oto moja propozycja dodatku do obiadu. Dla tych co lubią dodać nieco słodyczy do obiadu, nie każdym pasuje słodki ziemniak do kawałka mięsa. A jeśli lubicie to podajcie z mięsem na ostro i ulubioną surówką a otrzymacie super zestaw obiadowy, różnorodne smaki słodycz-ostrość. Polecam i życzę smacznego! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1800 g batatów (przed obraniem)
  • 450 g mrożonej dyni (kostka)
  • 1/2 szklanki mleka
  • czubata łyżka masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Bataty obieram i kroję w kostkę.

W dużym garnku układam bataty, dodaję dynię (bez rozmrażania), zalewam wodą tak by przykryła warzywa, solę. Gotuję do miękkości. Odlewam wodę, dodaję mleko i masło, ugniatam na puree. Podaję posypane koperkiem do mięs i surówek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *