Puchate i delikatne w smaku racuszki na jogurcie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, także z dodatkiem innych owoców, np. jabłek, gruszek. Pyszne placuszki budyniowe z bananami to propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Smakują odgrzane w piekarniku, także na zimno jako przekąska w ciągu dnia. Można spakować je na piknik, do pracy, szkoły. Polecam posypać je cukrem pudrem.
Racuchy budyniowe z bananami
SKŁADNIKI:
- 170 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubek)
- 1 średnie jajko
- 3 dojrzałe, nieduże banany
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie)
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia racuchów
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Można użyć budyniu z cukrem, jednak wtedy zamiast 3 łyżek cukru pudru dodajcie 2.
Do ciasta można dosypać także łyżeczkę cukru z wanilią lub zrezygnować z cukru pudru i zamienić go całkowicie cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym.
Racuszki można polać syropem lub miodem.
PRZYGOTOWANIE:
Banany obieram i rozgniatam dokładnie widelcem na gładką papkę.
W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą do połączenia.
Na patelni rozgrzewam olej. Racuchy smażę partiami, z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję posypane cukrem pudrem.
Smacznego 😉
apetyczne racuszki
Dziękuję 🙂
Przepyszne, moja córka uwielbia 🙂
Zgadzam się 😉
Mniam mniam 😉