Racuchy budyniowe z bananami

Puchate i delikatne w smaku racuszki na jogurcie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, także z dodatkiem innych owoców, np. jabłek, gruszek. Pyszne placuszki budyniowe z bananami to propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Smakują odgrzane w piekarniku, także na zimno jako przekąska w ciągu dnia. Można spakować je na piknik, do pracy, szkoły. Polecam posypać je cukrem pudrem.

Racuchy budyniowe z bananami


SKŁADNIKI:

  • 170 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubek)
  • 1 średnie jajko
  • 3 dojrzałe, nieduże banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Można użyć budyniu z cukrem, jednak wtedy zamiast 3 łyżek cukru pudru dodajcie 2.
Do ciasta można dosypać także łyżeczkę cukru z wanilią lub zrezygnować z cukru pudru i zamienić go całkowicie cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym.
Racuszki można polać syropem lub miodem.


PRZYGOTOWANIE:

Banany obieram i rozgniatam dokładnie widelcem na gładką papkę.
W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą do połączenia.

Na patelni rozgrzewam olej. Racuchy smażę partiami, z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję posypane cukrem pudrem.

Smacznego 😉

5 odpowiedzi na “Racuchy budyniowe z bananami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *