Focaccia

Sprawdzony i uniwersalny przepis na ciasto na focaccię, z której przygotujesz także pyszną, jedną i dużą pizzę. Focaccię podaję z oliwą (także smakową, np. czosnkową lub ostrą z chili) jako przystawkę lub przekąskę. Pasuje do deski serów, pomidorków, lekkich sałatek. To także świetny dodatek do potraw z warzyw lub śniadań jako płaski chlebek. Smakuje na ciepło i zimno.

Focaccia


Focaccię przygotujesz z takimi dodatkami jak:

  • gruboziarnista sól;
  • marynowane warzywa, np. oliwki kolorowe, karczochy, suszone pomidory;
  • zioła świeże lub suszone, najlepiej rozmaryn, szałwia, oregano, zioła prowansalskie;
  • świeżymi, posiekanymi warzywami, jak np. pomidorki koktajlowe, cukinia, pieczarki, papryka;
  • bez dodatków smakuje jako puchate pieczywo.

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 220 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek do wysmarowania miski na ciasto, formy do pieczenia oraz do polania focacci – ok. 5 łyżek

Dodatkowo: płaska łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 gałązka świeżego oraz kilka pomidorków koktajlowych.


Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

W większej misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam – najpierw łyżką, potem wyrabiam ręką. Można trochę podsypać mąką.

Gdy ciasto połączy się umieszczam je w misce wysmarowaną łyżką oliwy.

Piekarnik lekko nagrzewam, ustawiam 35 – 50 st. C. Gdy lekko się nagrzeje, wyłączam piekarnik i wstawiam miskę z ciastem. Przykrywam ją bawełnianą ściereczką. Odstawiam na 45 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie krótko wyrabiam ciasto. Wykładam większą prostokątną formę ciastem. Uprzednio smaruję ją 2 łyżkami oliwy. Ciasto rozciągam na prostokąt, robię lekkie wgłębienia palcami, posypuję łyżeczką suszonego rozmarynu – może być 1 świeża gałązka, wszystko rozkładam równomiernie. Układam pokrojone na pół lub plasterki pomidorki. Polewam 2 łyżkami oliwy.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Focaccię wstawiam na środkową półkę piekarnika i piękę ok. 20 minut.

Focaccię podaję polaną oliwą jako przekąskę. Kroję ją na paski lub kwadraty. Smakuje na ciepło i zimno.

Smacznego:-)

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *