Racuchy drożdżowe, puszyste, delikatne, z owocami, podane z cukrem pudrem lub słodkim dodatkiem, np. syropem lub miodem, konfiturą, dżemem. Pyszne! Takie racuchy przygotowuję także w wersji bez owoców lub z borówkami i/lub rodzynkami. Pycha! 😉 Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl), zapraszam do wypróbowania 😉 Są idealne, w punkt…jak u Babci.. 🙂
Racuchy drożdżowe z owocami
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- opcja: szczypta cynamonu
W oryginalnym przepisie 3 gruszki bez cynamonu;)
PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe.
Do szklanej miski wkruszam świeże drożdże, łączę z cukrem, ciepłym mlekiem oraz połową mąki. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywam bawełnianą ściereczką.
Po tym czasie wsypuję resztę mąki, szczyptę cynamonu, dodaję jajko, mieszam trzepaczką kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Owoce myję, obieram, kroję w małą kostkę. Dodaję je do ciasta i delikatnie mieszam łyżką.
Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Smażę na rumiano z obu stron. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Uwielbiam racuszki ! :))
Ja też! 🙂
Przepyszne :*
….jak cały Twój blog 😘