RACUCHY DROŻDŻOWE Z OWOCAMI

Racuchy drożdżowe, puszyste, delikatne, z owocami, podane z cukrem pudrem lub słodkim dodatkiem, np. syropem lub miodem, konfiturą, dżemem. Pyszne! Takie racuchy przygotowuję także w wersji bez owoców lub z borówkami i/lub rodzynkami. Pycha! 😉 Przepis pochodzi z bloga mojej koleżanki Justyny (z bloga niePieprz.pl), zapraszam do wypróbowania 😉 Są idealne, w punkt…jak u Babci.. 🙂

Racuchy drożdżowe z owocami


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • opcja: szczypta cynamonu

W oryginalnym przepisie 3 gruszki bez cynamonu;)

PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzewam, ma być ciepłe.

Do szklanej miski wkruszam świeże drożdże, łączę z cukrem, ciepłym mlekiem oraz połową mąki. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywam bawełnianą ściereczką.

Po tym czasie wsypuję resztę mąki, szczyptę cynamonu, dodaję jajko, mieszam trzepaczką kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Owoce myję, obieram, kroję w małą kostkę. Dodaję je do ciasta i delikatnie mieszam łyżką.

Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Smażę na rumiano z obu stron. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem.

Smacznego 😉

4 odpowiedzi na “RACUCHY DROŻDŻOWE Z OWOCAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *