Bardzo soczysty kawałek kurczaka, owinięty dojrzewającą szynką, aromatyczny, ziołowy, delikatny. Mięso jest soczyste, ponieważ nie jest przeciągnięte, odpowiedni czas w piekarniku oraz wcześniejsze marynowanie to u mnie podstawa. Naprawdę jest pyszna!
Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą
Propozycja podania
Mięso kroję w grubsze plastry, podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub kopytkami oraz surówką, dowolnymi sałatami i winegretem, warzywami z wody lub pieczonymi. Świetnie będzie pasowała także młoda kapusta, buraczki lub sos pieczarkowy ze śmietanką i świeżo skrojonym koprem. Polecam surówkę z marchewki oraz surówkę z pora, idealnie łączą się smakiem z białym mięsem.
Soczysta pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą
SKŁADNIKI:
- 2 piersi z kurczaka (zagrodowego, ekologicznego)
- przyprawy suszone: lubczyk, papryka ostra, oregano, vegeta natur, świeżo zmielony pieprz
- olej do marynaty i smażenia
- 6 plastrów szynki suszonej, np. serrano, parmeńskiej (po 3-4 plastry szynki na każdą pierś kurczaka, w zależności od wielkości mięsa)
PRZYGOTOWANIE:
- Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram przyprawami, polewam olejem, mieszam, odkładam do lodówki na kilka godzin lub (lepiej!) całą noc.
- Następnego dnia mięso krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, krótko do uzyskania jasnego koloru. Zdejmuję z patelni na papierowy ręcznik, lekko studzę, owijam plastrami szynki.
- Piekarnik nagrzewam do 220 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
- Układam mięso w naczyniu żaroodpornym. Wlewam po 2 łyżki wody i oleju (opcja).
- Piekę 20-25 minut. Wyjmuję, podaję od razu z dodatkami.
Zasmakuj Kuchni
Przepis bomba!! Mieso jest soczyste i mięciutkie:) polecam pozdrawiam
Cieszę się 😉 Pozdrawiam i życzę smacznego! 😊