Racuchy ze śliwkami

Puszyste i delikatne racuchy drożdżowe ze śliwkami. Racuchy posypane cukrem pudrem to świetny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Prosty i szybki w przygotowaniu przepis na racuchy ze śliwkami, które smakują dzieciom. Przepis można modyfikować, a same śliwki z powodzeniem zastąpić innymi, sezonowymi owocami. Racuchy przygotujesz bez miksera, z kilku podstawowych składników. Racuchy na talerzu można podawać dodatkowo z jogurtem naturalnym lub miodem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na drożdżowe racuchy ze śliwkami oraz kilka porad.

Racuchy ze śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 300 g śliwek – około 16 sztuk
  • 260 g mąki pszennej – nieco ponad 1,5 szklanki
  • 230 ml mleka – niecała szklanka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru z wanilią – 30 g
  • do smażenia olej rzepakowy / masło klarowane

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia racuchów


Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Do przepisu wykorzystałam mąkę pszenną uniwersalną.
Polecam małe śliwki węgierki. 300 g to około 16 sztuk śliwek.


PRZYGOTOWANIE:

W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto na placki:

  • 260 g mąki pszennej – nieco ponad 1,5 szklanki
  • 230 ml mleka – niecała szklanka
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru z wanilią – 30 g

Do przygotowania ciasta na racuchy nie potrzebujesz miksera.

Składniki dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną, odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce. Miskę z ciastem przykryj ściereczką.

Jeśli po 40 minutach ciasto nieznacznie urosło, zostaw je jeszcze na parę minut.

Porada. Mleko można lekko podgrzać, wsypać suche lub świeże drożdże (7 g suchych drożdży – 1 saszetka lub 25 g drożdży świeżych) i odstawić na chwilę. Dzięki temu rozczyn zacznie szybciej pracować.

Śliwki umyj, pokrój w plasterki. Gdy krojąc śliwki w plasterki natrafisz wreszcie na pestkę, wyjmij ją i krój śliwki dalej.

Porady.

  1. Do ciasta możesz dodać łyżeczkę otartej skórki z wyparzonej cytryny lub pomarańczy, co dodatkowo wzbogaci aromat i smak racuchów.
  2. Zamiast cukru z wanilią można użyć cukru białego lub cukru trzcinowego.

Na patelni dobrze rozgrzej olej lub masło klarowane, dzięki czemu racuchy nie będą chłonąć tłuszczu.

Porcje ciasta nakładaj łyżką formując kształt placka. Od razu ułóż plasterki śliwek. Racuszki smaż do ładnego, złotego koloru około 3 minuty. Gdy zauważysz, że ciasto ładnie ścina się na brzegach, przełóż je na drugą stronę. Racuchy z drugiej strony smażą się już krócej.

Usmażone racuszki odsączaj na papierowym ręczniku.

Racuchy podawaj gorące posypane cukrem pudrem. Smakują także z jogurtem lub miodem. Racuchy odgrzewaj na małej mocy palnika na maśle klarowanym / oleju bądź podpiecz w piekarniku.

Racuchy smakują też na zimno. To placki, które podasz na śniadanie, podwieczorek, zaniesiesz do pracy. Dzieci je uwielbiają 😉

Smacznego

Drożdżowe racuchy ze śliwkami


Inspiracja: AniaGotuje.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *