Kotlety mielone to niewątpliwie jeden z lepszych pomysłów na rodzinny, tradycyjny obiad. Pyszne, domowe kotlety mielone, które najchętniej jadamy z ziemniakami i marchewką z groszkiem lub buraczkami. Kotlety mielone podasz także z ryżem lub kaszą do wszelakich surówek, sałat z jogurtem, mizerią lub kapustą. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na kotlety mielone z połączenia rożnych gatunków mięs. W przepisie znajdziesz także wiele porad dotyczących dodatków do kotletów.
Kotlety mielone
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego, np. z szynki / łopatki / karkówki
- 500 g mięsa mielonego z indyka, np. udziec / kurczaka
- 1 duże jajko
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- łyżka bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- masło klarowane / olej do smażenia
Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów
PRZYGOTOWANIE:
Czerstwą bułkę pszenną umieszczam w misce, zalewam mlekiem lub wodą do przykrycia, odstawiam na bok aż zmięknie.
Porada. Jeśli nie masz kajzerki możesz zastąpić ją dwoma łyżkami bułki tartej.
Cebulę obieram, siekam drobno i przesmażam do zeszklenia (przez kilka minut na małej mocy palnika) na czterech łyżkach rozgrzanego oleju.
Porada. Do kotletów mielonych możesz dodać też jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodaj go wtedy pod koniec smażenia cebuli. Mięso na kotlety możesz doprawić także większą szczyptą lubczyku i słodkiej papryki.
Mięso układam w misce, wbijam jedno duże jajko, odciśniętą i rozdrobnioną w rękach kajzerkę, łyżkę bułki tartej (można pominąć) oraz przesmażoną cebulę z tłuszczem. Całość dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane. Z mięsa formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron.
Kotlety można odsączyć na papierowym ręczniku.
Smażone kotlety mielone smakują z dodatkami prosto z patelni. Kotlety mielone odgrzewaj w piekarniku lub na patelni na maśle klarowanym / oleju.
Kotlet mielony możesz wykorzystać do domowych burgerów podawanych z sałatą, pomidorami i piklami.
Porady
Kotlety mielone przygotowuję na kilka sposobów:
- do mięsa dodaję namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę (w wodzie lub mleku) bądź bułkę tartą;
- dodaję kilka łyżek bulionu lub gazowanej wody;
- dodaję przesmażoną na oleju cebulę lub świeżo starą (surową) na tarce o dużych oczkach;
- dodaję tarte pieczarki / cukinię / marchew bądź posiekaną drobno paprykę.
Z czym podawać kotlety mielone.
- z ziemniakami z wody,
- z puree ziemniaczanym,
- z pieczonymi ziemniakami,
- z kluskami szarymi,
- z kluskami śląskimi,
- z kopytkami,
- z ryżem,
- z makaronem krótkim typu kolanka, świderki, muszelki,
- z kaszą gryczaną, jęczmienną, kuskus,
- z gnocchi,
- z kluskami kładzionymi,
- z plackami ziemniaczanymi i sosem, np. sosem pieczarkowym.
Dodatki do kotletów mielonych.
- marchewka z groszkiem,
- buraki tarte / pokrojone w kostkę / zasmażane / pieczone z folii,
- mizeria,
- kapusta: młoda kapusta / kapusta zasmażana,
- surówka z kiszonych ogórków i cebuli,
- pikle,
- sos grzybowy / pieczarkowy,
- surówka z pomidorów,
- surówka z marchewki,
- surówka z pora;
- sałata masłowa / lodowa z jogurtem / śmietaną i pomidorkami koktajlowymi,
- mix sałat z winegretem,
- mix sałat z winegretem, pomidorkami, oliwkami,
- surówka z kiszonej kapusty,
- modra kapusta,
- surówka z rzodkiewki, szczypioru i śmietany / jogurtu,
- bigos z dyni lub bigos z cukinii,
- sałatka z pieczonej papryki,
- warzywa pieczone / z patelni / z wody / brokuły do obiadu / fasolka szparagowa / kalafior.
Smacznego
Kotlety mielone
Moje ulubione kotlety. Robiłam te z serem.z Pani przepisu bardzo smaczne:)
Dziękuję, miło mi 🙂
Uwielbiam mielone. Smak kuchni mojej babci 🙂
To prawda 🙂
Ładnie wyglądają:)
Pozdrawiam
Justyna
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Też takie robię. Są najlepsze ! :p
Dziękuję, zgadzam się:)