RISOTTO POMIDOROWE

Risotto pomidorowe należy do jednych z ulubionych dań wege, które chętnie serwuję kilka razy w roku. Powstają wersje z grzybami wszelakimi (risotto ai funghi), kurczakiem, pomidorowe czy z warzywami, np. cukinią lub dynią (risotto alla zucca). Powiem Wam, że dobre risotto potrafi uzależnić;-) Idealnym daniem będzie także risotto maślane z parmezanem, prostota i smak w jednym! Ryż w tym wydaniu jest kremowy, aromatyczny, wręcz rozpływający się w ustach, przyjemnie kleisty. Risotto z pomidorami jest aromatyczne, delikatne, o kremowej konsystencji, podane z charakterystycznym w smaku serem i świeżym tymiankiem/bazylią/koperkiem smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Latem wybierzcie do sosu świeże pomidory, sos zyska dodatkową słodycz i niezwykły smak słońca;)


Jaki ryż wybrać?
Do dania najlepiej wybierać ryż, którego ziarna dobrze chłoną płyny i uwalniają skrobię, przez co ryż jest bardziej kleisty. Najczęściej będą to odmiany ryżu białego o wysokiej zawartości skrobi – Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Roma, Vialone Nano.

Risotto pomidorowe


SKŁADNIKI:

  • 200 g ryżu arborio
  • ok. 4 szklanek (1 l) bulionu warzywnego
  • opcja: 50 ml białego wina
  • spora łyżka masła
  • 1 mała cebula lub 1 mały por posiekany drobno (jasna część)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: tarty grana padano, parmezan lub inny ser długo dojrzewający, świeża bazylia, tymianek lub koper

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 3 małe ząbki czosnku lub suszony czosnek – do smaku
  • opcja: 2 suszone pomidory
  • lubczyk, oregano, łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO:

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Podsmażam obraną i posiekaną drobno cebulę wraz z czosnkiem. Jeśli używasz suszonych pomidorów to posiekaj je drobno i dodaj do czosnku z cebulą, smaż chwilę. Wlej sos pomidorowy, przypraw, dodaj cukier puder. Smaż sos kilka minut.

PRZYGOTOWANIE RYŻU:

Rozgrzej na patelni sporą łyżkę masła. Podsmaż na nim posiekany drobno por/cebulę, gdy się lekko zeszkli dodaj ryż, wymieszaj i smaż przez minutę. Jeśli używasz wina to teraz je wlej na patelnię. Składniki wymieszaj i gotuj do czasu aż wino odparuje.

Do przysmażonego ryżu dodaj chochlę bulionu. Gdy wywar zostanie wchłonięty dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj. Pamiętaj, by risotto mieszać. Przypraw solą i pieprzem.

Gdy ryż będzie gotowy (po około 16-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę do połączenia.

Risotto pomidorowe podawaj z tartym serem grana padano, udekoruj świeżymi ziołami. Risotto nie nadaje się do odgrzewania.

Smacznego 🙂


Źródło: A. Starmach, Pyszne 25, z moimi zmianami.

2 odpowiedzi na “RISOTTO POMIDOROWE”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *