Risotto pomidorowe należy do jednych z ulubionych dań wege, które chętnie serwuję kilka razy w roku. Powstają wersje z grzybami wszelakimi (risotto ai funghi), kurczakiem, pomidorowe czy z warzywami, np. cukinią lub dynią (risotto alla zucca). Powiem Wam, że dobre risotto potrafi uzależnić;-) Idealnym daniem będzie także risotto maślane z parmezanem, prostota i smak w jednym! Ryż w tym wydaniu jest kremowy, aromatyczny, wręcz rozpływający się w ustach, przyjemnie kleisty. Risotto z pomidorami jest aromatyczne, delikatne, o kremowej konsystencji, podane z charakterystycznym w smaku serem i świeżym tymiankiem/bazylią/koperkiem smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Latem wybierzcie do sosu świeże pomidory, sos zyska dodatkową słodycz i niezwykły smak słońca;)
Jaki ryż wybrać?
Do dania najlepiej wybierać ryż, którego ziarna dobrze chłoną płyny i uwalniają skrobię, przez co ryż jest bardziej kleisty. Najczęściej będą to odmiany ryżu białego o wysokiej zawartości skrobi – Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Roma, Vialone Nano.
Risotto pomidorowe
SKŁADNIKI:
- 200 g ryżu arborio
- ok. 4 szklanek (1 l) bulionu warzywnego
- opcja: 50 ml białego wina
- spora łyżka masła
- 1 mała cebula lub 1 mały por posiekany drobno (jasna część)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- do podania: tarty grana padano, parmezan lub inny ser długo dojrzewający, świeża bazylia, tymianek lub koper
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 3 małe ząbki czosnku lub suszony czosnek – do smaku
- opcja: 2 suszone pomidory
- lubczyk, oregano, łyżeczka cukru pudru, sól, pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO:
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Podsmażam obraną i posiekaną drobno cebulę wraz z czosnkiem. Jeśli używasz suszonych pomidorów to posiekaj je drobno i dodaj do czosnku z cebulą, smaż chwilę. Wlej sos pomidorowy, przypraw, dodaj cukier puder. Smaż sos kilka minut.
PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Rozgrzej na patelni sporą łyżkę masła. Podsmaż na nim posiekany drobno por/cebulę, gdy się lekko zeszkli dodaj ryż, wymieszaj i smaż przez minutę. Jeśli używasz wina to teraz je wlej na patelnię. Składniki wymieszaj i gotuj do czasu aż wino odparuje.
Do przysmażonego ryżu dodaj chochlę bulionu. Gdy wywar zostanie wchłonięty dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj. Pamiętaj, by risotto mieszać. Przypraw solą i pieprzem.
Gdy ryż będzie gotowy (po około 16-17 minutach) dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę do połączenia.
Risotto pomidorowe podawaj z tartym serem grana padano, udekoruj świeżymi ziołami. Risotto nie nadaje się do odgrzewania.
Smacznego 🙂
Źródło: A. Starmach, Pyszne 25, z moimi zmianami.
Uwielbiam ryż w tym wydaniu! Przepis świetny. Polecam.
Pozdrawiam
Majka
Dziękuję bardzo 😊