Szaszłyki z kurczaka, papryki i cukinii

Szaszłyki z piersi kurczaka, cukinii, papryk kolorowych i cebuli to dla mnie kompletny obiad podany np. z bagietką/grzanką i sosem pomidorowym bądź czosnkowym. To także świetny pomysł na przystawkę przed obiadem lub przekąskę podaną na ciepło na imprezowy stół. Wszelakie sosy zimne, dipy ziołowe, jogurtowe czy pomidorowe mile widziane – podkreślają smak całej potrawy. Szaszłyki polecają się na zdrowy obiad w tygodniu:)

Szaszłyki z kurczaka, papryki i cukinii


SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 2 nieduże cebule
  • sok z 1/2 cytryny
  • lubczyk, oregano, czosnek staropolski (gotowa mieszanka przypraw), słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka myję, oczyszczam z błon. Mięso kroję na równej wielkości kostkę (ma to znaczenie podczas pieczenia, by kawałki równo się upiekły).

Mięso marynuję w przyprawach i oleju, polewam sokiem z cytryny, mieszam dokładnie rękoma, by marynata równomiernie pokryła mięso. Tak przygotowane kawałki kurczaka odstawiam na kilka godzin do lodówki (a najlepiej całą noc).

Następnego dnia piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Warzywa myję, kroję w podobnej wielkości kostkę. Cebulę siekam na cztery, następnie każdy kawałek jeszcze na pół (powstaje 8 małych części). Warzywa w zmiennych proporcjach wraz z kawałkami kurczaka nadziewam na patyczki szaszłykowe.

Szaszłyki piekę przez ok. 40 minut (zależy też od wielkości mięsa). Sprawdzam czy mięso jest gotowe. W połowie pieczenia przewracam je na drugą stronę. Można je także kilkanaście minut zgrillować na patelni grillowej.

Szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią podaję z sosami, np. jogurtowo-ziołowym lub/i pomidorowym z bazylią. Można podać z bagietką/grzankami.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *