Rogaliki z ciasta francuskiego to super pyszne i proste, chrupiące rogaliki z dowolnym słodkim farszem. Przygotowanie jest banalnie proste i błyskawiczne. Zapraszam po sprawdzony i szybki przepis na rogaliki z dwóch składników, które sprawdzą się jako szybki deser do kawy lub kubka kakao.
SKŁADNIKI:
- 1 płat ciasta francuskiego – 275 g
- marmolada, nutella lub kostki czekolady
- do oprószenia cukier puder
- 1 małe jajko do wysmarowania rogalików przed pieczeniem
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki i od razu zaczynam kroić je na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładam łyżeczkę marmolady, nutelli lub kosteczkę czekolady. Zwijam w rulony ku węższemu końcowi, tworząc na końcu kształt rogalika (zawijam końce ku środkowi).
Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę je w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu przez około 18 minut, do ładnego złotego koloru. Wstawiam je na środkową półkę piekarnika.
Gotowe oprószam cukrem pudrem.
Smacznego.
Do zrobienia 🙂
🙂👍
Takie przepisy lubię:))