Roladki z bakłażana

Roladki z grillowanego bakłażana z serkiem śmietankowym, czosnkiem i natką to super pomysł na ciekawą i ładnie wyglądającą przekąskę. Grillowany bakłażan w tej wersji jest pyszny. To tylko kilka składników. Roladki z bakłażana podasz na imprezowym stole z dodatkiem sosu pomidorowego lub pyszną pastą warzywną ajwar. Przekąskę podawaj udekorowaną natką pietruszki, świeżą kolendrą lub rukolą. Zapraszam po ciekawy przepis na wykorzystanie grillowanego bakłażana w postaci roladek z serkiem śmietankowym.

Roladki z grillowanego bakłażana i serkiem śmietankowym z czosnkiem


SKŁADNIKI:

  • 1 duży bakłażan
  • 200 g kremowego serka śmietankowego typu Almette, Twój Smak
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, większa szczypta gotowej przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i oregano

Do podania: świeżo posiekana natka pietruszki, kolendra, rukola.

Porada. Podobne roladki przygotujesz z cukinii.

PRZYGOTOWANIE:

Umytego bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry.

Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie plastry bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym.

Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oliwy.

Usmaż plastry z obu stron aż będą miękkie i złociste, wystudź.

W miseczce połącz składniki farszu:

  • 200 g kremowego serka śmietankowego typu Almette, Twój Smak
  • 2 obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
  • sól, pieprz, większa szczypta gotowej przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i oregano – do smaku

Porada. Do kremowego serka możesz dodać łyżkę posiekanej natki lub kolendry, dodatkowo wzbogacą smak farszu.

Każdy zgrillowany i wystudzony plaster bakłażana posmaruj serkiem, zwijaj w rulony.

Plastry smaruj niezbyt grubo, tak by starczyło Ci farszu na wszystkie plastry.

Bakłażany lubią chłód, dlatego gotową, zawiniętą w ruloniki przekąskę (do czasu podania) przechowuj w lodówce pod przykryciem, np. z folii aluminiowej lub w pojemniku.

Roladki z bakłażana faszerowane kremowym serkiem podawaj udekorowane natką, świeżą kolendrą lub rukolą.

Smacznego

Roladki z grillowanego bakłażana i serkiem śmietankowym z czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *