Roladki z grillowanego bakłażana z serkiem śmietankowym, czosnkiem i natką to super pomysł na ciekawą i ładnie wyglądającą przekąskę. Grillowany bakłażan w tej wersji jest pyszny. To tylko kilka składników. Roladki z bakłażana podasz na imprezowym stole z dodatkiem sosu pomidorowego lub pyszną pastą warzywną ajwar. Przekąskę podawaj udekorowaną natką pietruszki, świeżą kolendrą lub rukolą. Zapraszam po ciekawy przepis na wykorzystanie grillowanego bakłażana w postaci roladek z serkiem śmietankowym.
Roladki z grillowanego bakłażana i serkiem śmietankowym z czosnkiem
SKŁADNIKI:
- 1 duży bakłażan
- 200 g kremowego serka śmietankowego typu Almette, Twój Smak
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, większa szczypta gotowej przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i oregano
Do podania: świeżo posiekana natka pietruszki, kolendra, rukola.
Porada. Podobne roladki przygotujesz z cukinii.
PRZYGOTOWANIE:
Umytego bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie plastry bakłażana wytrzyj ręcznikiem papierowym.
Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oliwy.
Usmaż plastry z obu stron aż będą miękkie i złociste, wystudź.
W miseczce połącz składniki farszu:
- 200 g kremowego serka śmietankowego typu Almette, Twój Smak
- 2 obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku
- sól, pieprz, większa szczypta gotowej przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i oregano – do smaku
Porada. Do kremowego serka możesz dodać łyżkę posiekanej natki lub kolendry, dodatkowo wzbogacą smak farszu.
Każdy zgrillowany i wystudzony plaster bakłażana posmaruj serkiem, zwijaj w rulony.
Plastry smaruj niezbyt grubo, tak by starczyło Ci farszu na wszystkie plastry.
Bakłażany lubią chłód, dlatego gotową, zawiniętą w ruloniki przekąskę (do czasu podania) przechowuj w lodówce pod przykryciem, np. z folii aluminiowej lub w pojemniku.
Roladki z bakłażana faszerowane kremowym serkiem podawaj udekorowane natką, świeżą kolendrą lub rukolą.
Smacznego
Roladki z grillowanego bakłażana i serkiem śmietankowym z czosnkiem