Oprócz tego, że bardzo ładnie się prezentują to także bardzo smakują. Takie klasyczne smaki, dość proste połączenia zawsze się sprawdzają. I najczęściej tego typu produkty mamy w lodówce. Aczkolwiek… ogórek małosolny – sezonowo. Ale można zastąpić go w tej przekąsce świeżym, kiszonym bądź konserwowym ogórkiem, nawet pomidorem czy papryką. Każdy z tych warzyw pasuje do jajek, więc będzie dobrym dopełnieniem takich domowych przekąsek.
Roladki to taki rodzaj przekąski, do której możecie użyć różnych farszów. Zrobiłam je z tego co akurat było w lodówce. Chwilę potem okazało się, że wszystko do siebie pasuje i niczego jej nie brakuje. A to mnie bardzo ucieszyło. Bez dodatkowego wychodzenia z domu i zakupów przekąska gotowa. W mig. I ten smak..
Takie roladki są ciekawą przekąską na raz, udekorujcie ją świeżą natką, koperkiem, ogórkiem, kosteczkami czerwonej papryki, dla kontrastu. Z pewnością jakich nie użyjecie farszów przekąska będzie prezentować się i smakować bardzo dobrze. Bawcie się smakami i zaskoczcie swoich najbliższych.
Składniki na roladki:
- kilka plasterków sera w kształcie prostokąta
- kilka plasterków (tyle samo co sera) szynki, kawałki mają być mniejsze od sera, tak by się w nim schowały
Składniki na farsz:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka ketchupu pikantnego
- łyżeczka chrzanu
- ogórek małosolny
- świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:
- Przygotowujemy farsz: jajka kroimy drobno i wrzucamy do miseczki, dodajemy ketchup i chrzan, mieszamy.
- Ogórka kroimy drobniutko w kosteczkę, dodajemy do farszu, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na blacie rozkładamy plastry żółtego sera i układamy na nich plastry szynki. Nakładamy płasko farsz na jedną połówkę roladki i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
- Odstawiamy do lodówki do stwardnienia. Po godzinie kroimy w dowolnej grubości roladki, dekorujemy. Smacznego 🙂