Roladki z tortilli

Roladki z tortilli to super smaczna przekąska na zimno, którą wykonacie w kilka chwil. Są idealne do pracy, szkoły, piknik, kolację z dodatkiem sałat i np. sosu pomidorowego. Szybka i ładnie prezentująca się przekąska, którą postawisz na imprezowym stole. Na roladki z tortilli jest sporo pomysłów – od sposobu podania po rozmaite farsze. Jeśli lubisz przekąski z dodatkiem placków tortilli to polecam Ci mój przepis na roladki z łososiem.

Możecie dowolnie modyfikować farsz: zamiast serka dać żółty ser i kilka plastrów szynki, dorzucić warzywa marynowane (np. paprykę, ogórka) i lekko podpiec je w piekarniku.

Smacznym dodatkiem do podania roladek będą także domowe sosy: aioli, pomidorowy, czosnkowy, salsa meksykańska, quacamole.

Roladki z tortilli


SKŁADNIKI:

  • 4 placki tortilli
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia lub puszystego naturalnego np. Twój Smak lub Łaciaty
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 1 czerwona papryka
  • główka małej sałaty maślanej
  • sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk

PRZYGOTOWANIE:

Placki tortilli rozkładam na blacie i smaruję dokładnie serkiem (po jednej dużej łyżce na placek), przypraw. Jeśli lubisz, możesz w tej chwili rozłożyć na plackach po 3 plastry wędliny.

Porada. Do przepisu wykorzystałam zwykłe roladki pszenne, możesz użyć dowolnych z ziarnami, a nawet grillowanych, które dodatkowo będą się ładnie prezentowały.

Na posmarowane serkiem roladki wykładam liście sałaty – po 4 duże liście sałaty na placek. Jeśli są mniejsze to nawet 5 sztuk na jedną tortillę.

Porada. Możesz dodać do roladek świeżo posiekane zioła, np. natkę, koperek, szczypiorek. Wymieszaj je wtedy z serkiem lub posyp posmarowane już placki.

Na sałatę układam równomiernie posiekane drobno suszone pomidory (po jednym na placek) oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. Czerwoną paprykę możesz zastąpić żółtą lub zieloną, a nawet marynowaną.

Roladki zwijam w rulony i odstawiam do schłodzenia na 10 minut do lodówki. Przykrywam je wtedy dużym płaskim talerzem lub folią aluminiową.

Po tym czasie kroję je na lekko skośne plastry o grubości około 3 cm.

Porada. Jeśli obawiasz się, że roladki się rozpadną możesz dodatkowo wpiąć w nie wykałaczki i ozdobić ich końce np. kolorowymi oliwkami, pomidorkiem koktajlowym, kaparami lub ziarenkami kukurydzy.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Roladki z tortilli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *