Pyszna potrawa rybna serwowana na wigilijnym stole. Ryba po grecku składa się ze smażonych kawałków filetów rybnych z dodatkiem duszonych, tartych warzyw w sosie pomidorowym. Rybę po grecku podasz na wszelakie okazje, w szczególności Wigilię i Święta. To smakowite danie można serwować na ciepło i zimno. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rybę po grecku.
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetów rybnych – dorsz, mintaj, morszczuk
- 4 marchewki
- 1/3 selera
- 3 pietruszki
- 1 duża cebula
- kawałek pora – jasna część
- 360 g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka passaty
- 1 szklanka bulionu lub wody
- sól, pieprz, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, słodka i ostra papryka, większa szczypta mielonej przyprawy curry, lubczyk
Dodatkowo:
- 1/3 szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby
- olej roślinny do smażenia
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Obierz i zetrzyj na tarce warzywa.
Marchew, pietruszkę oraz selera obieram, trę na tarce na dużych oczkach.
Obraną cebulę i kawałek pora drobno siekam.
Porada. Jeśli chodzi o dodatek pora to można z niego całkowicie zrezygnować. Do dania dodaj wtedy dwie posiekane cebule. Rybę po grecku można przygotować z dodatkiem samego pora, samej cebuli lub połączenia pół na pół cebuli i pora.
Krok 2. Usmaż warzywa.
Na patelni rozgrzewam pięć łyżek oleju rzepakowego.
Przesmażam cebule z porem. Po dwóch minutach dodaję resztę tartych warzyw: marchewkę, pietruszkę, selera.
Na patelnię z warzywami wlewam szklankę bulionu lub wody.
Całość duszę na małej mocy palnika przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 3. Dodaj koncentrat i passatę.
Do miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, wlewam szklankę passaty.
Porada. Można zrezygnować z dodatku passaty dodając więcej koncentratu pomidorowego.
Całość mieszam. Warzywny farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, lubczykiem i sporą szczyptą mielonego curry.
Krok 4. Przypraw i usmaż filety rybne.
Filety rybne myję pod bieżącą zimną wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Filety kroję na nieduże kawałki. Każdy kawałek doprawiam solą, pieprzem, lubczykiem, obtaczam w mące. Kawałki ryby smażę na dobrze rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Porada. Aby doprawić filety rybne można wykorzystać lubczyk lub zastąpić go suszonym oregano.
Usmażone kawałki ryby odkładam na półmisek.
Krok 5. Wyłóż warzywa i rybę.
W głębokim naczyniu bądź półmisku układam na przemian rybę i warzywny farsz. Na wierzchu ryby po grecku jest warzywny farsz.
Rybę po grecku udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem. Smakuje na ciepło i zimno.
Smacznego
Kuchnia Ani