Serniczki z mango

Mini serniczki z twarogu z kosteczkami mango to super pomysł na ciekawy i smaczny deser dla całej rodziny. Mini serniczki wyglądają efektownie, podasz je z wszelakimi owocami, np. borówkami, malinami, wiśniami, jagodami.. Pasują tu sezonowe owoce, te z puszki lub mrożone. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem. Mini serniczki domowe są pyszne, niezbyt słodkie. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na mini serniczki z mango z dodatkiem rewelacyjnego w smaku kolagenu o smaku mango-marakuja.

Serniczki z mango


SKŁADNIKI:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 40 g cukru lub ksylitolu
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie (7,2 g) saszetki kolagenu mango-marakuja Natu.Care
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g mango
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: do oprószenia cukier puder.

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Wymieszaj twaróg z resztą składników.

Twaróg zmiksuj blenderem z jednym jajkiem, cukrem (białym, trzcinowym lub ksylitolem – 40 g) oraz jedną saszetką kolagenu o smaku mango-marakuja.

Następnie dodaj mąkę pszenną, wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksuj lub ugnieć widelcem.

Porada. Zamiast mąki pszennej można użyć innego połączenia: 40 g mąki owsianej i 120 g mąki orkiszowej jasnej.


Krok 2. Zagnieć ciasto.

Z powstałych składników zagnieć ciasto. Ciasto będzie plastyczne. Zrób to szybko i dokładnie.


Krok 3. Obierz i pokrój mango.

Mango obierz, posiekaj w niezbyt dużą kostkę.

Mango wymieszaj z łyżką (10 g) mąki ziemniaczanej.


Krok 4. Uformuj serniczki.

Z ciasta uformuj sześć lub osiem mniejszych kulek, lekko spłaszcz formując na środku wgłębienie na posiekane owoce.


Krok 5. Nagrzej piekarnik, przygotuj serniczki do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Serniczki ułóż na blaszcze z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

W każde wgłębienie ułóż po kilka kosteczek mango.


Krok 6. Upiecz serniczki.

Serniczki piecz na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut na rumiano.

Po upieczeniu możesz od razu wyjąć serniczki z piekarnika.

Wystudzone mini serniczki posyp cukrem pudrem.

Serniczki z mango z kolagenem mango-marakuja smakują zarówno na ciepło i zimno. To ciekawy deser do kawy, popołudniowej herbaty lub kubka kakao.


Moja uwaga. Lubię eksperymentować w kuchni, także ze smakami kolagenu Natu.Care, jednak na co dzień produkt ten najlepiej spożywać w naturalnej formie i nie podgrzewać go do temperatury wyższej niż 80°C, aby zachować jego wszystkie właściwości. Jednak aromat i smak deseru jest tego wart 🙂


Smacznego

Kuchnia Ani


Inspiracja: Mleczna Kuchnia.


Wpis zawiera lokowanie produktu.

2 odpowiedzi na “Serniczki z mango”

  1. Rewelacja, robię po raz trzeci z różnymi mieszankami mąk.

    Przepis godny uwagi, polecam
    Ilona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *