Bardzo aromatyczna, autorska sałatka z anchois. Zdrowa sałatka, pięknie się prezentuje na talerzu, wytrawna.
Anchois mają charakterystyczny smak. To tłusta rybka o ostrym zapachu i smaku, dlatego najlepiej niewiele jej dodawać do sałatek czy innych dań, łatwo potrafi zdominować smak potrawy. Powinna być wyczuwalna, ale nie dominować. Do sałatki dodałam delikatnego półtłustego twarożku i jajka, jest delikatniej.
Składniki:
- 60 g roszponki
- 100 g puszki filetów anchois
- garść czarnych oliwek
- garść zielonych oliwek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 100 g twarogu półtłustego
- 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki
- pieprz
- grana padano do posypania wedle uznania (możecie zastąpić innym tartym twardym serem)
Wykonanie:
W misce ułóż umytą roszponkę, dodaj pokruszony twarożek, wymieszaj dokładnie. Oliwki przekrój na pół, jajka w plasterki. Anchois pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce, przypraw, posyp serem.
Smacznego! 🙂
Zapowiada się bardzo smacznie, koniecznie muszę wypróbować 🙂
Koniecznie 😉
Moje klimaty:))