Szybka i smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Wytrawne ciasteczka z serem cheddar i oliwkami. Dla koloru i smaku nie zabrakło koktajlowych pomidorków. Smakują nam na ciepło lub zimno. Podaję je z dipami, najczęściej czosnkowym na jogurcie, pomidorowo-ziołowym lub ostrym pomidorowym.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka czarnych oliwek
- tarty cheddar
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- suszone przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa
Przygotowanie:
Pomidorki kroję w cienkie plasterki, oliwki także w plasterki.
Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty, potem każdy kwadrat kroję skośnie na trójkąty, powstają 2. Na każdym układam porcje sera, talarki oliwek i po dwa / jednym plastrze pomidorka.
Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu.
Pycha😋😊😋