Wspaniała w smaku, pożywna sałatka, którą zajadaliśmy na kolację, Mąż dostał do pracy a ja kończę na śniadanie.
Świeży szpinak z ciecierzycą, chrupiącą papryką, płatkami migdałów z tartym parmezanem i winegretem miodowo-musztardowym – propozycja na lunch i nie tylko!
Składniki:
- 100 g świeżych liści szpinaku baby, umyte, osuszone
- 1 mała czerwona papryka
- pół szklanki ugotowanej już ciecierzycy
- kilka czarnych oliwek
- pół szklanki posiekanego serka typu włoskiego – capri, zamiennie pokruszona feta lub serek śmietankowy Piątnicy, ten gęsty, zwarty
- garść płatków migdałów
- garść suszonej żurawiny
- tarty parmezan
Składniki na winegret:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatka:
Na półmisku układam szpinak, na niego oliwki, posiekaną paprykę, suszoną żurawinę, płatki migdałowe, ciecierzycę i resztę składników. Lekko mieszam ręką.
Sos winegret:
Mieszam musztardę z miodem i octem, dodaję powoli oliwę cały czas mieszając, przyprawiam pieprzem.
Gotowym sosem polewam sałatkę.
Smacznego!