Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli, pomidorkami, serem sałatkowym oraz czarnymi oliwkami. Całość doprawiona oregano i oliwą. To szybka i prosta sałatka do obiadu, przekąsek, kolacji. Sałatka, do której możesz dodać czerwoną cebulę, paprykę, świeżego ogórka, polać winegretem miodowo-musztardowym. Sałatka z rukoli to świetny dodatek do obiadu mięsnego z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podasz ją do zapiekanek, grzanek, tortilli, burrito, lasagne, enchiladas, cannelloni z mięsem mielonym. Zapraszam po sprawdzony i prosty przepis na sałatkę z rukoli.

SKŁADNIKI:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g rukoli
  • 180 g sera sałatkowego miękkiego solankowego / fety
  • 70 g czarnych oliwek
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz cytrynowy, szczypta oregano

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj składniki.

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Oliwki pozostaw w całości lub przekrój wzdłuż na połowę.

Krok 2. Wymieszaj składniki.

W misce wymieszaj rukolę z pomidorkami, serem, czarnymi oliwkami. Całość polej niewielką ilością oliwy (lub winegretem), dopraw solą, pieprzem i oregano.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Sałatka z rukoli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *