Sałatka z rukoli, pomidorkami, serem sałatkowym oraz czarnymi oliwkami. Całość doprawiona oregano i oliwą. To szybka i prosta sałatka do obiadu, przekąsek, kolacji. Sałatka, do której możesz dodać czerwoną cebulę, paprykę, świeżego ogórka, polać winegretem miodowo-musztardowym. Sałatka z rukoli to świetny dodatek do obiadu mięsnego z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podasz ją do zapiekanek, grzanek, tortilli, burrito, lasagne, enchiladas, cannelloni z mięsem mielonym. Zapraszam po sprawdzony i prosty przepis na sałatkę z rukoli.
SKŁADNIKI:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 100 g rukoli
- 180 g sera sałatkowego miękkiego solankowego / fety
- 70 g czarnych oliwek
- 6 łyżek oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz cytrynowy, szczypta oregano
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1. Przygotuj składniki.
Pomidorki umyj i przekrój na pół. Oliwki pozostaw w całości lub przekrój wzdłuż na połowę.
Krok 2. Wymieszaj składniki.
W misce wymieszaj rukolę z pomidorkami, serem, czarnymi oliwkami. Całość polej niewielką ilością oliwy (lub winegretem), dopraw solą, pieprzem i oregano.
Smacznego.
IDEALNA KUSZĄCA PYSZNA :pp