Aromatyczny, delikatny i soczysty schab upieczony w domu smakuje najlepiej. Polecam pieczeń na ciepło lub zimno, na kanapki. Aby mięso było soczyste i aromatyczne należy je zamarynować, w tym celu wystarczy dobrze „ponacierać” mięso przyprawami z olejem, odłożyć na kilka godzin do do lodówki, a najlepiej całą noc.
- Schab przed pieczeniem nacinam lekko na krzyż, obwiązuję sznurkiem do pieczenia mięs, nie rozpada się wtedy na boki, trzyma kształt.
- Schab wkładam do zimnego piekarnika.
- Mięso piekę w temp. 180 st. C przez 1 godzinę.
- Schabu niczym nie przykrywam, nie piekę w rękawie.
Wypróbuj także mój inny przepis na schab pieczony.
SKŁADNIKI:
- 730 g schabu, może być 1 kg
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: majeranek, czosnek staropolski (gotowa mieszanka kilku przypraw), słodka i ostra papryka, sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, kilka razy nacinam lekko na krzyż, obwiązuję sznurkiem. Przyprawiam dobrze z obu stron, polewam 4 łyżkami oleju, kilka dłuższych chwil masuję mięso, tak by z każdej strony pokryć je przyprawami. Wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam szczelnie folią aluminiową i odstawiam na 6 godzin do lodówki.
Schab doprawiony, obwiązany sznurkiem przed pieczeniem.
Po tym czasie włączam piekarnik i wstawiam naczynie z mięsem. Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Piekę 1 godzinę, bez przykrycia, na środkowej półce piekarnika.
Smacznego .
Oj to zabieram przepis cudownie się prezentuje
Dziękuję i polecam 🙂
Piekłam. Idealny schab.
Cieszę się:)