Schab w sosie musztardowym

Schab w aromatycznym sosie musztardowym to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie mięsa schabowego. Delikatny i miękki schab w sosie to ciekawa propozycja dania obiadowego. Podasz go do wszelakich dań z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kasz, ryżu lub makaronu. Do schabu w sosie musztardowym pasują wszelkiego rodzaju surówki, mizeria z rzodkiewką, warzywa pieczone lub gotowane, buraczki zasmażane. Do tak podanego mięsa w sosie wypróbuj ostrzejsze i wyraźniejsze w smaku surówki, np. surówkę z pora lub pyszną, domową surówkę z czerwonej kapusty. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na schab w sosie musztardowym, który może być pomysłem na codzienny lub świąteczny obiad.

SKŁADNIKI:

  • 4 plastry schabu bez kości – 300 g
  • 2 cebule – 170 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Schab w sosie musztardowym to porcja dla 2 osób. W razie potrzeby możesz podwoić lub potroić składniki wymienione w przepisie.


PRZYGOTOWANIE:

Mięso schabowe myję, osuszam na papierowym ręczniku.

Na dużej patelni podgrzewam cztery łyżki oleju. W przepisie użyłam oleju rzepakowego, możesz zastąpić go dowolną delikatną oliwą bądź smalcem.

Czosnek i cebule obieram. Cebule kroję w piórka, czosnek w kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażam cebule z czosnkiem, delikatnie solę i pieprzę. Cebule z czosnkiem smażę na średniej mocy palnika przez niecałe 10 minut, często mieszając.

Plastry schabu przyprawiam z obu stron: solą, pieprzem, lubczykiem, słodką i ostrą papryką. Na patelnię z cebulą układam plastry schabu. Mięso smażę na średniej mocy palnika przez 10 minut. Przewracam na drugą stronę, wlewam 1/3 szklanki bulionu lub rosołu.

Patelnię z mięsem przykrywam pokrywką, zmniejszam moc palnika do nieco mniejszej niż średnia i duszę mięso do miękkości. W zależności od grubości i wielkości mięsa oraz mocy palnika zajmuje to około 35-45 minut. W międzyczasie przekręcam mięso dwa razy.

Podczas duszenia mięsa przygotowuję sos musztardowy.

W miseczce łączę ze sobą pięć łyżeczek musztardy oraz dwie czubate łyżki śmietany 18 %. Możesz użyć także śmietany 12 % lub gęstego jogurtu naturalnego.

Gdy mięso zmięknie, na patelnię wlewam powoli sos musztardowy. Całość mieszam, smażę chwilę. Schab w sosie musztardowym próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i papryką.

Schab w sosie musztardowym smakuje podany z potrawami z ziemniaków, kaszami oraz wszelakimi surówkami i warzywami gotowanymi.

Schab przed podaniem posyp posiekaną natką, koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego

Schab w sosie musztardowym

 

4 odpowiedzi na “Schab w sosie musztardowym”

  1. Schab w sosie… czyli nie tylko schabowy w panierce;)
    Przepis bardzo kusi, wygląda smakowicie, wypróbuję 🙂

  2. Schab w tym sosie pyszny, miękki. Dusiłam 50 minut na małej mocy. Dałam więcej śmietany i bulionu, podwoiłam porcję mięsa. Obiad w domu i do pracy był świetny, z puree z selera podane.

    Dzięki za przepis😃🤗

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *