Sernik bez sera

Sernik bez sera, niezwykle kremowy i aksamitny w strukturze. Sernik na gęstym jogurcie naturalnym z dodatkiem budyniu waniliowego. To wypiek, który zawsze się udaje. Jest szybki w przygotowaniu, wystarczy wymieszać rózgą kuchenną składniki. Nie potrzebujesz zatem użycia miksera. Sernik smakiem przypomina tradycyjny sernik z sera z wiaderka czy zmielonego twarogu. Sernik podasz na wszelakie okazje, nadaje się idealnie na prosty deser na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Sernik możesz upiec z malinami, borówkami, jeżynami, jagodami, wiśniami.., a także bez dodatku owoców. Smak i prostota przygotowania sernika zachwyci Cię. Zapraszam po sprawdzony przepis na sernik bez sera.

Sernik bez sera


SKŁADNIKI:

  • 700 g jogurtu greckiego
  • 100 g masła
  • 5 średnich jajek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru – 64 g
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g borówek

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis na sernik bez sera jest na małą formę o średnicy 18 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj owoce.

Odmierz 250 g borówek, dokładnie je umyj i lekko osusz. Do przepisu świetnie pasować będą również maliny, jagody, wiśnie. Użyj ich w tej samej ilości, czyli 250 g owoców.

Krok 2. Roztop masło.

W małym rondelku lub na patelni rozpuść 100 g masła, czyli połowę klasycznej kostki o wadze 200 g.

Masło roztapiaj powoli, na małej mocy palnika. Po całkowitym rozpuszczeniu odstaw masło na bok, ostudź.

Krok 3. Połącz składniki na sernik.

W większej misce połącz ze sobą wszystkie składniki na sernik:

  • 700 g jogurtu greckiego
  • 100 g masła
  • 5 średnich jajek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru – 64 g – sam proszek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki wymieszaj krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

Krok 4. Przygotuj formę do pieczenia.

Tortownicę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem. Dokładnie przyklej papier do pieczenia tak, by wystawał poza ranty blaszki. Dodatkowo od spodu wyłóż formę folią aluminiową. Zabezpieczysz w ten sposób sernik przed ewentualnym wyciekaniem. Sernik przed wstawieniem do piekarnika będzie dość rzadki.

Masę wlej ostrożnie do formy, równomiernie wyłóż borówki.

Krok 5. Upiecz sernik.

Piekarnik nagrzej do temp. 160 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Sernik wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 100 – 110 minut. Podczas pieczenia nie zmieniaj temperatury ani nie uchylaj drzwiczek. Sernik podczas pieczenia może mocno urosnąć, jednak po całkowitym upieczeniu i wystudzeniu obniży się i wyrówna.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik, nie uchylaj drzwiczek i zostaw sernik na 20 minut.

Po 20 minutach uchyl lekko drzwiczki i zostaw ponownie sernik na 10 minut.

Sernik po wystudzeniu przechowuj w lodówce pod przykryciem.

Przed podaniem sernik posyp cukrem pudrem. Można udekorować go dodatkowo borówkami i listkami mięty.


Smacznego

Kuchnia Ani


Inspiracja tutaj.

2 odpowiedzi na “Sernik bez sera”

  1. Super przepis, piękne zdjęcia. Na niedzielne imieniny taty przygotuję. Uwielbia serniki i na pewno doceni składniki jakich użyto- jogurt naturalny 😊 niespodzianka! 😃

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *