Zacznijmy od tego, że poleciła mi go Justyna 😉 Miał być z jabłkami i lukrem, wyszedł na samym (jakże delikatnym!) cieście kruchym posypany cukrem pudrem.. nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła… 😉 Ale wersja z jabłkami to praca domowa na następny weekend;) Był wspaniały, kremowy, delikatny, prosty w przygotowaniu, zachwycił moich gości – zgadzam się z Justyną i dziękuję za rekomendację. Będę powtarzać wypiek! A Wam życzę smacznego i przekazuję dalej;-)
SKŁADNIKI na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej przesianej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI na masę serową:
- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, u mnie ser twarogowy z wiaderka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 120 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 2 x 40 g opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (chodzi o proszek)
- 2 opakowania cukru z wanilią
Uwagi do przepisu na SERNIK na kruchym spodzie:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia ma wymiary 36 x 25 x 6 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kruche
Mąkę przesiewam do miski i mieszam z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję resztę składników na ciasto kruche, siekam nożem i szybko zagniatam, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto wyjmuję i rozwałkowuję lub (bez wałkowania) wykładam nim formę ugniatając dobrze do formy.
Tak przygotowane kruche ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 190 st. C przez 15 – 18 minut lub do zezłocenia spodu.
Wyjmuję je na blat, następnie zabieram się za przygotowanie masy serowej.
Masa serowa
Białka oddzielam od żółtek.
Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Dodaję po jednym żółtku, ucieram cały czas. Do masy dodaję kwaśną śmietanę i ucieram. Do utartej masy dodaję po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i ucieram.
6 białek ubijam na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki łączę je z masą serową.
Na podpieczony kruchy spód wykładam masę serową, lekko wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170st. C. Piekę około 50 minut. Studzę sernik w uchylonym lekko piekarniku.
Podaję posypany cukrem pudrem i konfiturą np. z malin.
SMACZNEGO! 😉
Przepis: Moje Wypieki, przepis zmodyfikowany.
Wygląda tak cudownie, jak zawsze w moich oczach kiedy o nim myślę ❤️ Przecudowny serniczek! Aż sama nabrałam na niego ochoty 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypasował Tobie i gościom, mam nadzieję, że serniczek zostanie z nami na dłużej 🙂
Mnie i moich bliskich uwiódł bezpowrotnie 😍❤ Musimy go sobie przygotować na wspólny wypad 😋😉
uwielbiam serniki;)
Ja też 🙂
Jaki piękny i puszysty serniczek 😊
Dziękuję bardzo i polecam przepis 😉
Robiłam polecam;)
Super 👍
Świetny przepis. Robię po raz trzeci. Na święta zrobię bliskim bo uwielbiamy sernik w tej odsłonie
Miło mi 😊
Smacznego!
Ale on jest dobry:-)
🙂😉