Kasza gryczana z sosem pomidorowym na bazie świeżych pomidorów, ziół i kremowego serka. Proste danie wege, propozycja szybkiego obiadu w tygodniu, lunchboxu podaję z posiekaną świeżą natką, rukolą lub koprem. Zdrowo, szybko, smacznie. Spróbujcie, smacznego 😉
Kasza gryczana z sosem pomidorowym i kremowym serkiem
SKŁADNIKI:
- 3 łyżki oliwy
- 3 pomidory (500 g)
- 4 suszone pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 spora łyżka kremowego serka śmietankowego naturalnego (u mnie Piątnica, Twój smak, może być Almette puszysty)
- słodka papryka, lubczyk, bazylia, sól, pieprz
- do podania natka, rukola, koper
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku lub na patelni rozgrzewam oliwę. Pomidory, pomidory suszone, papryczkę, cebulę i czosnek siekam w kostkę.
Na oliwie przesmażam cebulę, czosnek i papryczkę. Gdy cebula się zeszkli wrzucam suszone pomidory oraz świeże, przyprawiam. Pod koniec dodaję łyżkę serka, mieszam do połączenia.
Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i łączę bezpośrednio z sosem lub układam w talerzach i polewam sosem. Dekoruję natką i podaję.