Kasza gryczana z sosem pomidorowym i kremowym serkiem

Kasza gryczana z sosem pomidorowym na bazie świeżych pomidorów, ziół i kremowego serka. Proste danie wege, propozycja szybkiego obiadu w tygodniu, lunchboxu podaję z posiekaną świeżą natką, rukolą lub koprem. Zdrowo, szybko, smacznie. Spróbujcie, smacznego 😉

Kasza gryczana z sosem pomidorowym i kremowym serkiem

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 pomidory (500 g)
  • 4 suszone pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 spora łyżka kremowego serka śmietankowego naturalnego (u mnie Piątnica, Twój smak,  może być Almette puszysty)
  • słodka papryka, lubczyk, bazylia, sól, pieprz
  • do podania natka, rukola, koper

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku lub na patelni rozgrzewam oliwę. Pomidory, pomidory suszone, papryczkę, cebulę i czosnek siekam w kostkę.

Na oliwie przesmażam cebulę, czosnek i papryczkę. Gdy cebula się zeszkli wrzucam suszone pomidory oraz świeże, przyprawiam. Pod koniec dodaję łyżkę serka, mieszam do połączenia.

Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i łączę bezpośrednio z sosem lub układam w talerzach i polewam sosem. Dekoruję natką i podaję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *