Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik na zimno z owocami na krakersach. Najlepiej smakuje w sezonie letnim ze świeżymi owocami. Tylko trzy podstawowe składniki. To idealny przepis dla tych, którzy w kuchni lubią przygotowywać desery w kilka chwil. Sernik na zimno bez dodatkowego dosładzania, szybki i prosty. Zapraszam po przepis.
Sernik na zimno
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera twarogowego na sernik, zmielonego
- 3 galaretki przezroczyste o smaku wanilia i truskawka, winogronowa lub cytrynowa
- ok. 14 krakersów
Ponadto: owoce do dekoracji, u mnie borówki i posiekane truskawki
Uwagi do przepisu:
- Sernik na zimno przygotowany w niedużej formie o wymiarach 20 x 25 cm. Możesz przygotować go w tortownicy np. o średnicy 20 cm lub trochę większej (sernik będzie niższy).
- Jeśli chcesz do sernika możesz dodać kolorowe smakowe galaretki, sernik na zimno będzie miał odpowiedni kolor dopasowany do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Sernik na zimno zaczynam od przygotowania galaretek. W tym celu zagotowuję 750 ml wody, wlewam do garnka i rozpuszczam w niej dokładnie 3 galaretki (proszek). Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Gdy galaretki będą zimne i lekko tężejące zaczynam przygotowywać sernik.
W większej misce ucieram kilka sekund ser twarogowy na sernik, wlewam tężejące galaretki, miksuję do połączenia.
Formę wykładam folią spożywczą, na nią układam krakersy.
Wylewam masę, wtykam kilka owoców i odstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rano delikatnie wyjmuję sernik z formy razem z folią, układam na desce lub większym talerzu, kroję na kawałki i podaję.
Sernik przechowuję w lodówce.
Smacznego 😉
Idealny na weekend;)
Polecam 👍
Świetny przepis!