Domowe lody czekoladowe bez jajek, kremowe, delikatne i pyszne – tylko z kilku składników. Przygotujesz je w kilka chwil, z łatwo dostępnych składników. To przepis na lody, którego przygotowanie nie wymaga maszynki do lodów ani mieszania podczas mrożenia. Jeśli chcesz, by miały bardziej intensywny kolor i smak dodaj mniej śmietanki 30 % lub o jedną tabliczkę czekolady więcej, najlepiej gorzką np. 70 %.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5 %
- 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 2 łyżki drobnego cukru
- 300 g czekolady mlecznej – 3 tabliczki
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę mam mocno schłodzoną – najpierw trzymam ją kilka minut w zamrażalniku, potem w lodówce.
Możesz dać mniej śmietanki kremówki 30 % – zamiast 500 ml wlać 250 ml – szklankę – lody będą miały bardziej czekoladowy, ciemniejszy kolor.
Śmietankę 30 % możesz zastąpić śmietanką 36 %.
Zamiast 3 tabliczek mlecznej czekolady dodać 2 mleczne czekolady i 1 tabliczkę gorzkiej, np. 70 %.
Na wierzch lodów możesz zetrzeć dodatkowo czekoladę.
PRZYGOTOWANIE:
Mleko podgrzej w rondelku – nie gotuj, zdejmij z ognia i dodaj pokruszone na kawałki tabliczki czekolady. Roztop mieszając rózgą lub łyżką, przestudź.
Gdy masa czekoladowa będzie zimna odstaw ją do lodówki na 2 godziny, by zgęstniała.
Po tym czasie wyjmij zimną śmietankę i zacznij ubijać ją mikserem. Najpierw na niskich obrotach powoli je zwiększając. Uważaj, by nie zachlapać kuchni, wybierz więc wyższe szklane naczynie.
Po 2 minutach dodawaj po łyżce cukru miksując cały czas. Miksuj tak na wysokich obrotach około 4 minut, aż powstanie gęsty krem a cukier całkowicie się rozpuści.
Do ubitej śmietanki wlej ostrożnie masę czekoladową, wymieszaj łyżką. Możesz to zrobić dokładnie lub nie – wtedy powstaną czekoladowe smugi.
Lody przełóż do pojemników i odstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Przed podaniem wyjmij je chwilę wcześniej z zamrażalki.
Smacznego 😉
Pyszne! Prezentują się świetnie 😋
Dziękuję 🙂