Serowe ślimaczki z curry dziś występują jako przekąska na ciepło. Połączenie ciasta francuskiego z serami, wędlinami, sosami wszelakimi i przyprawami to sprawdzona i szybka przekąska. Ślimaczki świetnie smakują także w wersji na słodko, np. z twarogiem i rodzynkami, posypane cukrem trzcinowym, posmarowane dżemem lub konfiturą ulubioną. Do tego to szybki i bardzo prosty sposób na deser lub przekąskę.
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego 230 g
- 6 plastrów żółtego sera
- 3 łyżeczki ketchupu, koncentratu pomidorowego lub passaty
- przyprawy sypkie: bazylia, curry
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto rozkładam na blacie, smaruję ketchupem, posypuję ziołami i układam plastry sera. Zwijam jak roladę. Kroję w plastry.
Ślimaczki serowe piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 18 minut, do zarumienienia.
Smacznego 🙂
Ciasto francuskie uwielbiam. Można z niecgo zrobić wszystko! :)) ulubione to z serem, kukurydza i szynką.
Pozdrawiam
Dziękuję za inspiracje.
Dziękuję i polecam 🙂
Szybko i prosto:)
🙂😊