Sos pieczarkowy, prosty, domowy i szybki, z kilku składników, do mięs wszelakich smażonych lub pieczonych i dań z ziemniaków w sam raz. Wzbogaci obiad mięsny lub dania z placków np. ziemniaczanych. Sos pieczarkowy z dodatkiem innych warzyw, np. cukinii, papryki lub pomidorów może stanowić samodzielne danie wege, np. do bagietki lub grzanek. Sos pieczarkowy przygotujecie na bazie zarówno kwaśnej śmietany, śmietanki (np. 30%) lub jogurtu naturalnego (lżejsza wersja).
Polecam także inne moje przepisy na sosy z pieczarkami:
Sos pieczarkowy
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula – 110 g
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- koperek świeży
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki myję i siekam na cztery lub w cienkie talarki.
Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno i przesmażam na rozgrzanym tłuszczu: dwóch łyżkach oliwy i łyżeczce masła. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane pieczarki, smażę aż pieczarki lekko zmiękną. Dodaję śmietanę, przyprawiam do smaku. Sos pieczarkowy podaję ze świeżo skrojonym koperkiem. Wygląda pięknie dodatkowo udekorowany na talerzu małymi gałązkami koperku.
Smacznego 😉
Pyszny! :p
Dziękuję 🙂
Apetycznie wyglada:) ja robiłam Pani sos z cukinią i dodałam kilka suszonych grzybów poezja.
Super 🙂 Dziękuję za dodatkową inspirację 👍
Lubię takie dodatki do obiadu. Dzięki za przypomnienie jak znajdę ładne pieczarki to na niedzielę zrobie:)
Pozdrawiam
Iza
Dziękuję 🙂 Smacznego 🙂