Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku to śledzie z dodatkiem rodzynek i cebuli w pysznym sosie pomidorowym. To idealny pomysł na przekąskę lub przystawkę na wszelakie domowe uroczystości oraz święta. Możesz przygotować je tydzień przed Wigilią. Są proste w przygotowaniu, ze składników dostępnych przez cały rok. Poniżej dokładny opis wykonania krok po kroku oraz kilka porad dotyczących zamienników składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na śledzie z rodzynkami.

Śledzie po sułtańsku


SKŁADNIKI:

  • 600 g filetów śledziowych a la matjas
  • 2 średnie cebule – 350 g
  • 100 g rodzynek
  • ½ szklanki oleju – 105 ml
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 7 łyżek pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 6 kulek pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Filety śledziowe wyjmij z opakowania, przekrój wzdłuż na pół i w kostkę.

Jeśli wolisz, śledzie możesz pokroić na większe paski.

Porada. Możesz użyć filetów śledziowych z zalewy lub z oleju. Jeśli kupujesz słone filety śledziowe z beczki (z soli) namocz je w zimnej wodzie przez około 20-30 minut. Czynność powtórz 3 razy zmieniając wodę.

Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie talarki.

Cebulę ułóż na sitku i przelej kilka razy wrzątkiem. Im więcej przelewasz cebulę wrzątkiem tym bardziej jest miękka. Możesz sięgnąć po 2 średnie cebule czerwone.

Rodzynki wsyp do szklanki lub małej miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, by zmiękły.

Do rondelka wlej 105 ml oleju – połowę szklanki o pojemności 250 ml oraz 3 łyżki soku z cytryny. Dodaj:

  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu

Składniki zamieszaj, postaw na palniku i doprowadź do wrzenia.

Porady.

  • Pieprz w ziarenkach możesz zastąpić kolorowym pieprzem lub mielonym, wtedy pod koniec gotowe śledzie dopraw do smaku.
  • Łyżeczkę cukru pudru możesz zastąpić dowolnym miodem, w tej samej ilości.
  • Sok z cytryny możesz zastąpić octem spirytusowym, w ostateczności octem jabłkowym.

Gdy zalewa się zagotuje dodaj 7 łyżek pikantnego ketchupu, 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę cukru pudru. Ketchup możesz zastąpić passatą. Ponownie zagotuj, po czym zdejmij garnuszek z palnika. Gdy zalewa lekko przestygnie dodaj cebulę oraz odsączone z wody rodzynki.

Wszystkie składniki zamieszaj dokładnie. Do zimnej wystudzonego sosu pomidorowego z rodzynkami i cebulą dodaj pokrojone śledzie, wymieszaj delikatnie.

Śledzie po sułtańsku przełóż do dwóch większych słoików. Możesz je trzymać w lodówce nawet do 10 dni. Są idealne już następnego dnia, kiedy wszystkie składniki połączą się i „przegryzą”.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *