Śledzie w sosie chrzanowo-koperkowym

Do kolacji dla Taty coś domowego za czym przepada… mój Teść też się załapał 😊Uwielbiam przygotowywać kulinarne niespodzianki, obdarowywać na różne okazje i bez, cieszyć się widokiem zjadanych na moich oczach porcji 😊 jeść razem, rozmawiać.

Dziś rozmowy przy śledziu w sosie chrzanowym na bazie śmietany ze świeżo skrojonym koperkiem. Dla nas pycha!

Tak więc dziś na stole smacznie przyrządzone śledzie w sosie chrzanowym z koprem, coś co lubimy i polecamy. Śledzik na raz, w większym gronie, niech nie będzie tylko od święta, to cudowna przekąska.

Składniki:

  • opakowanie śledzi, u mnie 460 g filetów śledziowych a la matjas w oleju
  • opcja: 1 mała cebulka, u mnie brak
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • łyżeczka chrzanu, u mnie ostry
  • opcja: płaska łyżeczka musztardy, u mnie brak
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • opcjonalnie: posiekany koperek

Przygotowanie:

Śledzie kroję w nieduże kawałki, kroję skośnie jak kopytka, układam w misce, dodaję posiekaną drobno cebulę, starte na dużych oczkach obrane jabłko (lub posiekane drobno w kostkę), mieszam ze śmietaną i chrzanem. Doprawiam, dodaje posiekany koperek, odstawiam do lodówki do przegryzienia składników.

Dekoruję koprem, podaję z bagietką lub na kanapce. SMACZNEGO ☺

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *