Do kolacji dla Taty coś domowego za czym przepada… mój Teść też się załapał 😊Uwielbiam przygotowywać kulinarne niespodzianki, obdarowywać na różne okazje i bez, cieszyć się widokiem zjadanych na moich oczach porcji 😊 jeść razem, rozmawiać.
Dziś rozmowy przy śledziu w sosie chrzanowym na bazie śmietany ze świeżo skrojonym koperkiem. Dla nas pycha!
Tak więc dziś na stole smacznie przyrządzone śledzie w sosie chrzanowym z koprem, coś co lubimy i polecamy. Śledzik na raz, w większym gronie, niech nie będzie tylko od święta, to cudowna przekąska.
Składniki:
- opakowanie śledzi, u mnie 460 g filetów śledziowych a la matjas w oleju
- opcja: 1 mała cebulka, u mnie brak
- 1 jabłko
- 3 łyżki śmietany 18%
- łyżeczka chrzanu, u mnie ostry
- opcja: płaska łyżeczka musztardy, u mnie brak
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- opcjonalnie: posiekany koperek
Przygotowanie:
Śledzie kroję w nieduże kawałki, kroję skośnie jak kopytka, układam w misce, dodaję posiekaną drobno cebulę, starte na dużych oczkach obrane jabłko (lub posiekane drobno w kostkę), mieszam ze śmietaną i chrzanem. Doprawiam, dodaje posiekany koperek, odstawiam do lodówki do przegryzienia składników.
Dekoruję koprem, podaję z bagietką lub na kanapce. SMACZNEGO ☺