Śledzie z żurawiną to super pyszna przekąska ze śledzi w pomidorowym sosie z cebulką i przyprawami. Idealne na każdą okazję jako przystawka lub przekąska, nie tylko w święta. Śledzie z żurawiną możesz przygotować jedynie w zalewie z oleju i octu, bez dodatku składników na sos pomidorowy. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na śledzie z żurawiną, aromatyczne i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI:
- 600 g filetów śledziowych a la matjas
- 2 średnie cebule – 350 g
- 100 g suszonej żurawiny
- ½ szklanki oleju – 105 ml
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- 1 łyżka octu spirytusowego 10 %
- 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 6 kulek pieprzu, 4 goździki
- płaska łyżeczka mielonego majeranku
PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe wyjmij z opakowania, przekrój wzdłuż na pół i w kostkę.
Jeśli wolisz, śledzie możesz pokroić na większe paski.
Porada. Możesz użyć filetów śledziowych z zalewy lub z oleju. Jeśli kupujesz słone filety śledziowe z beczki (z soli) namocz je w zimnej wodzie przez około 20-30 minut. Czynność powtórz 3 razy zmieniając wodę.
Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie talarki.
Cebulę ułóż na sitku i przelej kilka razy wrzątkiem. Im więcej przelewasz cebulę wrzątkiem tym bardziej jest miękka. Możesz sięgnąć po 2 średnie cebule czerwone.
Suszoną żurawinę wsyp do szklanki lub małej miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, by zmiękła.
Do rondelka wlej 105 ml oleju – połowę szklanki o pojemności 250 ml oraz 1 łyżkę octu. Dodaj:
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu
- 4 goździki
Składniki zamieszaj, postaw na palniku i doprowadź do wrzenia.
Porady.
- Pieprz w ziarenkach możesz zastąpić kolorowym pieprzem lub mielonym, wtedy pod koniec gotowe śledzie dopraw do smaku.
- Ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny, w ostateczności octem jabłkowym.
Gdy zalewa się zagotuje dodaj 6 łyżek pikantnego ketchupu oraz 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego. Ketchup możesz zastąpić passatą. Ponownie zagotuj, po czym zdejmij garnuszek z palnika. Gdy zalewa lekko przestygnie dodaj cebulę oraz odsączoną z wody suszoną żurawinę.
Porada. Możesz zrezygnować z dodatku sosu pomidorowego, wtedy nie gotuj zalewy a od razu połącz olej z octem i przyprawami oraz namoczoną żurawinę ze śledziami.
Wszystkie składniki zamieszaj dokładnie. Do zimnego wystudzonego sosu pomidorowego z żurawiną i cebulą dodaj pokrojone śledzie oraz suszony majeranek, wymieszaj delikatnie.
Śledzie z żurawiną przełóż do słoika Możesz je trzymać w lodówce nawet do 10 dni. Najlepsze są na drugi dzień.
Serwując śledzie z żurawiną na półmisku udekoruj je świeżymi ziołami, natką, koperkiem, kolendrą..
Smacznego.
Świetne 🙂
Dziś zrobione- Pani Aniu jest Pani wielka! Dziękuję za te inspiracje i przepisy;)
😊👍