Herbata przygotowana ze świeżej mięty z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku pomarańczowego to idealna propozycja na domową herbatę smakową. Herbatę miętową z pomarańczą i goździkami polecam po obiedzie, deserze lub podwieczorku. Aromatyczna i lekka, dosłodzona delikatnie miodem. Możesz podać ją na gorąco lub zimno z dodatkiem kostek lodu, jako domową ice tea. Wtedy udekoruj ją jeszcze świeżymi listkami mięty.
SKŁADNIKI:
- spory pęczek świeżej mięty
- 1250 ml wrzątku
- 3 plastry pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 3 goździki
- łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Miętę umyj, ułóż w dzbanku. Dodaj 3 goździki i zalej 5 szklankami wrzątku (1250 ml wody). Zaparz 10 minut pod przykryciem.
Następnie dodaj 3 plasterki pomarańczy oraz wlej sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Możesz zastąpić go sokiem pomarańczowym, jabłkowym lub mandarynkowym – wlej wtedy 7 łyżek. Lekko przestudzoną herbatę miętową posłodź płynnym miodem.
Smacznego.
Najlepsza domowa mietowa:)