Herbata miętowo-pomarańczowa

Herbata przygotowana ze świeżej mięty z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku pomarańczowego to idealna propozycja na domową herbatę smakową. Herbatę miętową z pomarańczą i goździkami polecam po obiedzie, deserze lub podwieczorku. Aromatyczna i lekka, dosłodzona delikatnie miodem. Możesz podać ją na gorąco lub zimno z dodatkiem kostek lodu, jako domową ice tea. Wtedy udekoruj ją jeszcze świeżymi listkami mięty.

SKŁADNIKI:

  • spory pęczek świeżej mięty
  • 1250 ml wrzątku
  • 3 plastry pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 3 goździki
  • łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE:

Miętę umyj, ułóż w dzbanku. Dodaj 3 goździki i zalej 5 szklankami wrzątku (1250 ml wody). Zaparz 10 minut pod przykryciem.

Następnie dodaj 3 plasterki pomarańczy oraz wlej sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Możesz zastąpić go sokiem pomarańczowym, jabłkowym lub mandarynkowym – wlej wtedy 7 łyżek. Lekko przestudzoną herbatę miętową posłodź płynnym miodem.

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Herbata miętowo-pomarańczowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *