Sos mięsny a la bolognese podaję dziś z kaszą i zielonym posiekanym ogórkiem. Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, posiekana ostra papryczka chili i papryka czerwona, do tego sos pomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny sos przygotowuję i podaję jako tagliatelle bolognese. Szybki obiad gotowy!
SKŁADNIKI:
- 600 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego, wołowego lub cielęcego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, oregano
- 1 papryczka chili
- 1 papryka czerwona
- 400 g pomidorów w puszce lub 1 słoik sosu bolońskiego lub passata
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję drobno posiekaną paprykę i papryczkę chili. Następnie dodaję mięso, gdy zmieni kolor dobrze przyprawiam.
Gotuję szklankę kaszy w dwóch szklankach wody. Sos a la bolognese podaję z kaszą i zielonym ogórkiem. Danie posypuję natką lub koperkiem. Smacznego:)
Super obiadek!@
Dziękuję 😋