Sos beszamelowy

Sos beszamelowy to jeden z niezastąpionych, kremowych sosów do zapiekanych dań makaronowych, warzyw, białych mięs. Dodatek do potraw z makaronu: lasagne, cannelloni z mięsem mielonym lub szpinakiem. Sos beszamelowy stanowi idealną bazę do przygotowania innych sosów (m.in.: Mornay, Crème, Soubise, Cheddar). Sos przygotujesz z trzech podstawowych składników: zasmażki z masła i mąki oraz mleka. Doprawiony solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zapraszam po sprawdzony przepis na sos beszamelowy.

Sos beszamelowy


SKŁADNIKI:

  • 500 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • po większej szczypcie soli, białego pieprzu i gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Podgrzej mleko.

W małym rondelku podgrzej 500 ml mleka. Są to dwie standardowe szklanki od herbaty o pojemności 250 ml. Mleko ma być lekko ciepłe (nie gorące).

Dzięki podgrzaniu mleka reszta składników szybciej się połączy.

Krok 2. Rozpuść masło, dodaj mąkę.

Na patelni lub w garnku rozpuść 50 g masła (jest to 1/4 tradycyjnej kostki o wadze 200 g). Zrób to na małej mocy palnika uważając, by się nie przypaliło. Gdy masło całkowicie roztopi się zacznij dodawać po łyżce mąki. Będą to łącznie trzy łyżki mąki pszennej z lekką górką. Cały czas mieszaj mieszankę przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia. Pamiętaj o małej mocy palnika (u mnie 4/9).

Krok 3. Wlej mleko.

Do zasmażki z mąki i masła wlej powoli ciepłe mleko ciągle mieszając. Sos dopraw solą, pieprzem (w ostateczności może to być swieżo zmielony czarny pieprz) oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Sos beszamelowy gotuj na małej mocy palnika przez 10 minut. Cały czas mieszaj delikatnie rózgą kuchenną. Cierpliwości, sos ładnie połączy się zgęstnieje.

Porada. Jeśli w swoim sosie zauważysz grudki, które ciężko rozetrzeć, w ostateczności możesz przetrzeć sos przez sito.

Jeśli nie używasz sosu beszamelowego od razu to przykryj go folią aluminiową / spożywczą i odstaw do lodówki. Pamiętaj, że sos zgęstnieje.


Ze względu na dodatki można wyróżnić kilka sosów powstałych na bazie sosu beszamelowego. Najpopularniejsze z nich to:

  1. Sos Mornay – ze szwajcarskim serem Gruyere lub parmezanem;
  2. Sos Crème – ze śmietanką kremówką.
  3. Sos Soubise – z podsmażoną i zmiksowaną cebulką.
  4. Sos Cheddar – z tartym serem cheddar, sosem Worcestershire oraz musztardą.

Smacznego

Kuchnia Ani


Inspiracja tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *