Miał być sos pieczarkowy z dużą ilością kopru i śmietanki, a że pomidory z ogródka takie piękne to dorzuciłam. Rewelacyjny sos w konsekwencji powstał, idealny do ziemniaków z wody (które się w nim wręcz topią:) i mięs wszelakich. Śmietankę możecie zastąpić jogurtem lub śmietaną kwaśną. Dużo kopru, przypraw i dodatek w postaci ciepłego sosu do obiadu jak znalazł!
SKŁADNIKI:
- 600 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 duże pomidory
- 250 ml śmietanki 18%
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano, szczypta lubczyku
- świeży koperek
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Na niewielkiej ilości oleju przesmażam obraną i posiekaną drobno cebule. Pieczarki i pomidory myję, kroję w kostkę. Dodaję do zeszklonej cebuli, przyprawiam i smażę kilka minut. Na koniec dodaję śmietankę i dużo posiekanego kopru. Gotuję kilka minut często mieszając.
SMACZNEGO 🙂